Hlavní obsah

Jaderný program KLDR vstoupil do další fáze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejský jaderný program postoupil do dalšího vývojového stupně. Podle agentury AFP to uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Její šéf Jukija Amano prohlásil, že velikost severokorejského zařízení na obohacování uranu se za posledních pár let zdvojnásobila.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s vládními zástupci

Článek

„Vše nasvědčuje tomu, že Severní Korea učinila (ve svém nukleárním programu) pokrok, jak deklarovala,“ prohlásil Amano v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil list The Wall Street Journal. „Situace je velmi špatná... Vstoupili do nové fáze.“

Podle Amana KLDR v poslední době značně rozšířila zařízení na výrobu plutonia a na obohacování uranu ve svém středisku v Jongbjonu. Podle jihokorejské lednové zprávy má KLDR dostatek plutonia k výrobě deseti atomových bomb a může také produkovat značné množství zbraní založených na obohaceném uranu.

Cílem je balistická raketa s doletem do USA

Obavy ohledně vojenských kapacit Pchjongjangu dále vzrostly po loňských dvou jaderných testech a sérii raketových zkoušek KLDR. O víkendu navíc Severní Korea otestovala nový silný raketový motor.

Pchjongjang uvedl, že nový motor umožní KLDR dosáhnout světové úrovně ve vypouštění satelitů na oběžnou dráhu kolem Země. Západ ale dlouhodobě Severní Koreu podezírá, že její kosmický program je jen zástěrkou maskující vývoj balistických střel.

Agentura Reuters v pondělí s odvoláním na analytiky napsala, že Severní Korea pravděpodobně již ovládá technologii pohonu různých stupňů mezikontinentální balistické střely. Je ale prý stále ještě notně vzdálena svému cíli vyvinout raketu schopnou zasáhnout americký kontinent.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám