Hlavní obsah

Extremisté na Filipínách uřízli německému rukojmímu hlavu

– Manila • Aktualizováno

Islámští extremisté z filipínské organizace Abu Sayyafa v neděli zavraždili německého rukojmího, 70letého Jürgena Kantnera. Uřízli mu hlavu.

Jürgen Kantner na dřívějším videu zveřejněném únosci

Článek

„Vzdor veškerému úsilí (o vysvobození) jsem obdržel zprávy o údajném stětí unesené oběti z Německa,“ potvrdil už v neděli filipínský vládní vyjednavač Jesus Dureza. Média doplnila, že k vraždě došlo poté, co únosci za Kantnera do stanoveného nedělního termínu nedostali požadovaných 30 miliónů pesos (15 miliónů korun).

V pondělí pak extremisté zveřejnili video. Nejprve maskovaný muž pronese krátký projev, načež pohublého a bledého Kantnera, který dosud klečel, povalí na zem muž, jenž nemá zakrytý obličej a v ruce třímá nůž s dlouhou čepelí. Na zemi okamžitě zajatci podřízne hrdlo a následně hlavu odřízne.

Vražda se udála v ostrovní provincii Sulu.

Ze zajetí v Somálsku se dostali

Kantner byl unesen společně se svou ženou Sabine Merzovou, když se na své jachtě plavili kolem Filipín. Extremisté ženu zabili údajné poté, co se jim snažila s puškou v ruce bránit.

Foto: ČTK/AP

Jachta, na které bylo nalezeno mrtvé tělo přítelkyně německého turisty, jehož unesli extremisté ze Skupiny Abu Sayyafa.

Pár byl unesen už dříve, a to v roce 2008 v Somálsku. Tehdy je únosci po 52 dnech propustili, údajně po vyplacení miliónového výkupného.

Skupina Abu Sayyaf, jejíž vůdce Isnilon Hapilon podle některých zdrojů slíbil věrnost Islámskému státu, také loni podřízl kanadského zajatce Johna Ridsdela údajně poté, kdy Ottawa odmítla včas zaplatit výkupné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám