Hlavní obsah

Vražedný atentát na Filipínách spáchali islámští radikálové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

K pumovému útoku na Filipínách, který si v pátek na tržišti ve městě Davao vyžádal nejméně 14 obětí a 71 zraněných, se v sobotu přihlásila muslimská teroristická skupina Abu Sayyafa jménem mluvčího Abu Ramiho. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na filipínské ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch na Filipínách si vyžádal nejméně 14 obětíVideo: AP

 
Článek

Nálož explodovala v době, kdy byl v Davau na návštěvě filipínský prezident Rodrigo Duterte, který se v tomto městě narodil. Nepohyboval se ale nikde v okolí místa výbuchu a nebyl ohrožen, informovala agentura Reuters. [celá zpráva]

Duterte označil atentát za teroristický čin: „Musíme čelit hnusné hlavě terorismu, není to poprvé, co bylo Davao obětováno na oltář násilí. Vždycky předtím to bylo spojené s Abu Sayyafem. Varovali nás. Víme to. A jsme na to připraveni.”

Ministr vnitra Mike Sueno místní stanici DZRH potvrdil, že měl informace o hrozbě útoku: „Očekávali jsme to, před dvěma třemi dny jsme o tom už měli zpravodajské informace.”

 Mimořádný stav

Prezident okamžitě vyhlásil mimořádný stav, který umožňuje policistům a armádě kontrolovat automobily i osoby na kontrolních stanovištích, uvedla filipínská tisková agentura PNA. Duerte dodal, že zatím nevyhlásil stanné právo.

Davao leží na ostrově Mindanao, kde vládní jednotky už desítky let bojují proti  skupině Abu Sayyafa.

Prezident Duterte proti této skupině vyhlásil 25. srpna novou ofenzivu a v pondělí bylo při čerstvých střetech s ozbrojenci zabito 15 vládních vojáků na ostrově Jolo.

Letos skupina zavraždila dva rukojmí - Roberta Halla a Johna Ridsdela, když jí Kanada odmítla zaplatit výkupné. [celá zpráva]

Norský rukojmí byl propuštěn, protože se za něj Manila zaplatila výkupné ve výši milión dolarů. [celá zpráva].

Nejhorší následky měl v roce 2004 atentát na trajekt, při kterém zemřelo 116 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám