Hlavní obsah

Korejský velvyslanec v Malajsii musel po smrti Kimova bratra na kobereček

– Kuala Lumpur

Malajsie si v pondělí předvolala severokorejského velvyslance kvůli jeho výrokům, které souvisí s vyšetřováním vraždy bratra vůdce KLDR. Malajsijské ministerstvo zahraničí rovněž povolalo z Pchjongjangu svého ambasadora „ke konzultacím”. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Kim Čong-un (vlevo) a jeho zavražděný bratr Kim Čong-nam (vpravo).

Článek

Malajsijské ministerstvo zahraničí uvedlo, že si severokorejského ambasadora Kang Čchola předvolalo k vysvětlení jeho „obvinění vůči malajsijské vládě na tiskové konferenci ze 17. února 2017“. „Na této tiskové konferenci velvyslanec naznačil, že malajsijská vláda má 'co skrývat'. Velvyslanec také tvrdil, že Malajsie uzavřela tajné dohody s někým z vnějšku,“ uvádí se v prohlášení.

Malajsijské úřady v sobotu oznámily, že od pátečního večera provádějí druhou pitvu těla Kim Čong-nama. První pitva podle nich nepřinesla jasné výsledky. Rozhodnutí uskutečnit další pitvu rozhořčilo Severní Koreu, která odmítla přijmout výsledky jakékoli pitvy a vyzvala Malajsii k okamžitému vydání těla.

Jed do obličeje

Bratr severokorejského diktátora Kim Čong-nam byl s největší pravděpodobností otráven jakousi jedovatou látkou, která mu byla nastříkána do obličeje, když minulé pondělí čekal na svůj let na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Jižní Korea z atentátu obvinila severokorejské agenty.

Foto: Malay Mail, Reuters

Údajná vražedkyně, která si myslela, že se účastní televizního pořadu se skrytou kamerou

Malajsijská policie v sobotu oznámila, že zatkla v pátek jednoho občana KLDR. Již dříve úřady zatkly dvě ženy, s vietnamským a indonéským pasem, a přítele jedné z nich.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám