Hlavní obsah

Na jihokorejské černé listině se ocitlo deset tisíc umělců, autory obvinili ze zneužití moci

Soul

Bývalá jihokorejská ministryně kultury Čche Jun-sun, šéf kanceláře sesazené prezidentky Pak Kun-hje Kim Ki-čun a další dva někdejší vysocí jihokorejští vládní činitelé byli v úterý obviněni, že se podíleli na sestavení černé listiny téměř 10 000 umělců kritických k prezidentce. Informace o černé listině vyšly najevo v lednu.

Foto: REX/Shutterstock, Profimedia.cz

Na černé listině byl režisér filmu Odlboy Pak Čan-uk

Článek

„Zneužívali svou moc a přiměli úřady, aby přestaly podporovat kulturní organizace a umělce, kteří měli jiné názory než vláda,” řekl vyšetřovatel I Kju-čchul k obviněným, kteří jsou stíháni ze zneužití pravomoci a z nátlaku.

Bývalá ministryně kultury Čche Jun-sun byla podle agentury AFP obviněna, že listinu sestavila. Někdejší poradce a šéf kanceláře sesazené prezidentky Kim Ki-čun byl obviněn, že k vytvoření černé listiny dal podnět a dohlížel na realizaci tohoto úkolu. Oba byli zatčeni minulý měsíc a čelí obvinění ze zneužití moci.

Vyšetřovatelé podezírají také Pak Kun-hje, že na sestavení černé listiny nese vinu. Ona ale odmítá, že by o existenci listiny věděla. Prezidentka vždy tvrdila, že propagace kultury je jednou z jejích priorit.

Foto: Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje

I mezinárodně známí umělci

Černá listina umělců měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury. Původně na ní bylo 9000 lidí, ale během roku 2015 počet stoupl na deset tisíc.

Na seznamu byli i mezinárodně známí umělci, jako nositelka Man Bookerovy ceny z roku 2016 spisovatelka Han Kang nebo režisér Pak Čan-uk, jehož film Oldboy získal v roce 2004 hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes, či další známý režisér Kim Ki-duk. Na seznamu byl i herec z filmu Ledová archa (Snowpiercer) Song Kang-ho.

Foto: Profimedia.cz

Na černé listině byl režisér Kim Ki-duk ocenění na festivalu v Benátkách

Seznam zahrnuje i jméno malíře Honga Sung-tama, který v roce 2014 namaloval obraz, kde je prezidentka jako strašák ovládaný silami zla včetně jejího diktátorského otce Paka Čong-huiho. Dílo nesmělo být vystaveno na bienále v Kwang-džu. Starosta města později přiznal, že to bylo kvůli nátlaku vlády. Umělec uvedl pro list The New York Times, že se stal terčem anonymních telefonátů, v nichž mu hrozili smrtí, a že ho příznivci prezidentky označili za komunistického malíře.

Exministryně se omluvila

Informace o seznamu se objevily na počátku letošního roku, 20. ledna byli zadrženi hlavní podezřelí, padesátiletá exministryně kultury a 77letý šéf prezidentčiny kanceláře. Kim byl v sedmdesátých letech za vlády prezidentčina otce, diktátora Pak Čong-huiho, vyšetřovatelem tajné služby KCIA, která mučila disidenty a levicové aktivisty. Kancelář prezidentky vedl v letech 2013 až 2015. Bývalá ministryně kultury byla v letech 2014 a 2015 prezidentčinou tajemnicí pro politické záležitosti. Napřed vše popírala, ale pak se omluvila postiženým.

Úřad zvláštního prokurátora v úterý rovněž oznámil, že se chystá tento týden vyslechnout sesazenou prezidentku ohledně její role v korupčním skandálu kolem její důvěrnice Čche Son-sil, která zneužívala vliv k získávání prostředků od jihokorejských firem pro své nadace a možná ovlivňovala státní záležitosti. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Výslech sesazené prezidentky začne „kolem 10. února”, prohlásil podle agentury AP prokurátor. Pak Kun-hje, kterou chrání před stíháním imunita, dokud bude v úřadu, již dříve prohlásila, že je ochotna výslech absolvovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám