Hlavní obsah

Indonésie pozastavila spolupráci s Austrálií kvůli urážce státní filozofie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Indonésie pozastavila vojenskou spolupráci s Austrálií. Důvodem má být to, že se při společném cvičení speciálních sil obou zemí v Perthu našel materiál urážející jeden z pilířů indonéské státní filozofie. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci indonéských speciálních sil

Článek

„Přerušena je veškerá spolupráce. Je třeba projednat technické záležitosti,“ řekl mluvčí indonéské armády generálmajor Wuryanto.

Podle listu Kompas našel jeden z instruktorů indonéské jednotky Kopassus materiál, který uráží principy Pancasila, což jsou opěrné body státní filozofie zavazující Indonésany k víře v boha, respektu k jednotě země, k demokracii a sociální spravedlnosti.

Austrálie se k tomu zatím nevyjádřila.

Další projev krize

Agentura Reuters napsala, že přerušení spolupráce armád je dalším projevem krize vztahů mezi asijskými sousedy, které bývaly v minulosti dobré. Austrálie a Indonésie spolu úzce spolupracovaly v otázkách boje proti terorismu i ochrany hranic.

Naposledy indonéské ministerstvo obrany pozastavilo spolupráci s australskou armádou v roce 2013 kvůli obvinění, že australská tajná služba odposlouchávala tehdejšího prezidenta Susila Bambanga Yudhoyona.

Reklama

Výběr článků

Načítám