Hlavní obsah

Na Filipíny dorazily ruské válečné lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Dvě ruské válečné lodě dorazily v úterý do Manily v době, kdy se filipínský prezident Rodrigo Duterte snaží zlepšit vztahy s Moskvou. Ve hře je i nákup zbraní, uvedly agentury AP a Reuters.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Ruská protiponorková loď Admiral Tribuc v Manile

Článek

Zástupce velitele ruské Pacifické flotily kontraadmirál Eduard Michailov řekl, že na protiponorkové lodi Admiral Tribuc i na tankeru Boris Butomato je řada vojenského vybavení, které plánuje posádka během pětidenní návštěvy představit filipínskému námořnictvu.

„Můžete si vybrat, zda budete spolupracovat se Spojenými státy americkými nebo spolupracovat s Ruskem, ale naše strana vám pomůže se vším, co potřebujete,“ řekl po příjezdu během uvítání.

„Naše vlády budou možná někdy projednávat i možnosti námořních cvičení,“ dodal kontraadmirál s tím, že Rusko cvičí s indonéským námořnictvem.

Ruské lodě připluly na Filipíny už potřetí, nejprve v lednu 2012 a pak v květnu 2016, letošní návštěva je ale první po zvolení prezidenta Duterteho, který se začal odvracet od USA a přiklánět k Číně navzdory územním sporům.

Filipíny přitom byly dlouho vojensky závislé na USA. Kvůli ochlazení vztahů hledají jiné a levnější dodavatele. Když před měsícem navštívil Moskvu filipínský ministr obrany Deflin Lorenzana, řekl, že armáda zvažuje nákup ostřelovačských pušek ruské výroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám