Hlavní obsah

Pákistán hrozí Izraeli jaderným útokem. Reaguje přitom na hoax

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád/Jeruzalém

Pákistánský ministr obrany Chavadža Ásif v pondělí pohrozil Izraeli jadernými zbraněmi, pokud by je židovský stát použil jako první. Naletěl přitom na fámu, že Izrael použije nukleární zbraně, pokud by Pákistán vyslal své vojáky do Sýrie.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánský ministr obrany Muhammad Ásif Chavadža

Článek

„Izraelský ministr obrany hrozí Pákistánu jadernou odvetou za jeho předpokládanou roli v Sýrii proti Islámskému státu. Izrael ale zapomněl, že Pákistán je také jaderný stát,” uvedl Ásif na svém twitterovém účtu podle agentury AFP.

Ásif reagoval na z prstu vycucaný materiál uveřejněný na konspiračním serveru AWDNews, ve kterém stálo, že bývalý izraelský ministr obrany Moše Jaalon měl říci: „Pokud Pákistán vyšle pozemní jednotky do Sýrie pod jakoukoli záminkou, zničíme tuto zemi jaderným útokem”.

Popuzený Ásif na zjevný hoax naletěl, nevšiml si přitom ani skutečnosti, že Jaalon už ani izraelským ministrem obrany není, v květnu ho na postu vystřídal Avigdor Lieberman. AWDNews je konspirační server sídlící v Pákistánu uveřejňující články v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině.

Izraelské ministerstvo na Twitteru reagovalo strohým prohlášením: „Výrok přisuzovaný bývalému ministrovi obrany Jaalonovi týkající se Pákistánu nebyl nikdy vyřčen.”

Izrael nikdy oficiálně nepřiznal, že má jaderný arzenál, ale panuje přesvědčení, že se jedná o jadernou mocnost. Pákistán, který uskutečnil první jaderný výbuch v roce 1998, má asi 120 jaderných hlavic a jejich počet stále roste, uvedl list Daily Telegraph.

Pákistán nemá s Izraelem diplomatické styky.

Anketa

Vadí vám hoaxy?
Ano
67,5 %
Ne, je to zábava
6,1 %
Co je to hoax?
26,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1899 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám