Hlavní obsah

Trump už Číňany vyloženě vytáčí. Je to ignorantské děcko, píší o něm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Zvolený americký prezident Donald Trump se ještě neujal úřadu a už stihl popudit Čínu. Prohlásil totiž, že takzvané politice jedné Číny sice rozumí, nevidí ale důvod, proč by ji měly Spojené státy automaticky respektovat. Reakce Pekingu na sebe nenechala dlouho čekat.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Článek

„Plně rozumím politice jedné Číny, ale nevím, proč bychom měli být politikou jedné Číny vázáni, dokud neuzavřeme s Čínou dohodu týkající se jiných věcí včetně obchodu,“ prohlásil Trump podle CNN.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang na pravidelné tiskové konferenci prohlásil, že politika "jediné Číny" je základem čínsko-amerických vztahů, a vyzval nadcházející americkou vládu, aby chápala citlivost otázky Tchaj-wanu. Na čínskou vládu napojené noviny Globe Times šly ještě dál. Nazvaly Trumpa ignorantským děckem.

„Politika jedné Číny nemůže být koupena nebo prodána. Zdá se, že Trump rozumí jen obchodu, věří, že vše má svou cenu, a věří, že pokud je dost silný, může nakupovat a prodávat silou,“ napsaly čínské státní noviny. „Je to děcko s nedostatkem zkušeností, ignorující zahraniční politiku,“ dodal čínský list.

Odklonem od respektování politiky jedné Číny by mohl Washington podle Globe Times vyvolat „opravdovou“ krizi ve vzájemných vztazích.

Telefonát s tchajwanskou prezidentkou

Čínu popudil už před týdnem telefonát zvoleného budoucího prezidenta USA s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, který podle oficiálního čínského listu China Daily svědčí o nezkušenosti Trumpa a jeho týmu v zahraniční politice. Byl to první kontakt tohoto druhu mezi Spojenými státy a Tchaj-wanem od roku 1979, kdy USA přerušily oficiální diplomatické vztahy s ostrovní zemí. [celá zpráva]

Trump se hájil tím, že prezidentka volala jemu, a to proto, aby mu poblahopřála k vítězství. Nevzít takový hovor by mu připadalo neslušné.

Související téma

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Politika jedné Číny spočívá v respektování Čínské lidové republiky jakožto skutečné a jediné Číny. Čínskou republikou se totiž oficiálně označuje i Tchaj-wan, který je na Číně de facto nezávislý, ačkoli Peking ho stále pokládá za jednu ze svých provincií a v případě vyhlášení nezávislosti hrozí vojenským zásahem. Čína upozorňuje ostatní země, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám