Hlavní obsah

Bomby v Nigérii zabily 45 lidí, odpálily se nejspíš islamistky z Boko Haram

• Aktualizováno

Nejméně 45 lidí bylo v pátek zabito a dalších 30 osob utrpělo zranění při sebevražedném bombovém útoku ve městě Madagali na severovýchodě Nigérie. Informoval o tom podle agentury AP mluvčí armády. Úřady viní z masakru islamisty z organizace Boko Haram.

Foto: Joe Penney, Reuters

Vojáci nigerijské armády

Článek

Na opačných koncích rušného tržiště v Madagali se ráno odpálily dvě sebevražedné atentátnice. Místo výbuchu je kousek od lesa Sambisa, kde se ukrývají bojovníci Boko Haram. Útok je podle AP nejspíš odvetou za poměrně úspěšnou vládní ofenzivu proti islamistům.

Boko Haram měsíce Madagali ovládalo, ale loni bylo město osvobozeno. Loni v prosinci poblíž stejného tržiště zaútočily dvě sebevražedné atentátnice a tehdy také zabily 30 lidí. V červnu pak v Madagali extremisté z Boko Haram postříleli na pohřbu 18 osob.

Sunnitští fundamentalisté z Boko Haram terorizují už sedm let severovýchod Nigérie i příhraniční oblasti sousedních států, kde všude chtějí vytvořit náboženský stát založený na přísném islámském právu šaría. Konflikt si již vyžádal na 20 000 obětí a 2,6 miliónu lidí kvůli němu uteklo ze svých domovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám