Hlavní obsah

Dalajlama se Trumpa neobává a pojede se za ním podívat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulanbátar

Tibetský duchovní vůdce dalajlama v úterý během čtyřdenní návštěvy Mongolska řekl, že by se mohl setkat s Donaldem Trumpem. Jeho zvolení se navzdory kontroverzním výrokům neobává, uvedla agentura AP.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Duchovní vůdce Tibetu dalajlama na Hradčanském náměstí v Praze

Článek

„Myslím si, že v USA existují nějaké problémy, takže se tam pojedu podívat na nového prezidenta,“ řekl v Ulanbátaru dalajlama novinářům, aniž by uvedl jakékoli podrobnosti.

Vyjádřil se k Trumpovým výrokům během předvolební kampaně: „Během voleb jsem někdy cítil, že kandidáti mají větší svobodu se vyjádřit. Jakmile jsou zvoleni, dostanou odpovědnost, odpovídá jejich práce realitě, takže nemám žádné obavy.“

Dodal, že USA jsou vedoucí zemí svobodného světa.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Čínské ministerstvo zahraničí se podle agentury Reuters vyjádřilo k cestám tibetského duchovního vůdce po světě. Podle něj to dělá, aby se pokusil poškodit vztahy Číny s dalšími zeměmi: „Doufáme, že mezinárodní společenství může dál vidět jasně protičínskou a separatistickou podstatu dalajlamy a adekvátně a opatrně zacházet s tématy vztahujícími se k Tibetu,” řekl mluvčí ministerstva Keng Šuang.

Čína měla velké výhrady k plánované cestě do Mongolska a snažila se jí zabránit, leč marně. [celá zpráva]

Dalajlama se v červnu setkal s Barakem Obamou v Bílém domě navzdory výhradám Pekingu. Bylo to už jejich čtvrté neoficiální setkání za osm let.

Související téma:

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

PÁTEK: Dalajláma přednáší na konferenci ve Vídni.

Říjnová návštěva dalajlamy v ČR vyvolala na tuzemské politické scéně napětí, protože ho přijal ministr kultury Daniel Herman v budově ministerstva. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám