Hlavní obsah

Na Nový Zéland dorazila po 30 letech první americká válečná loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Americký raketový torpédoborec USS Sampson dorazil v neděli na Nový Zéland, kde se měl účastnit oslav 75. výročí novozélandského námořnictva. Místo do Aucklandu však zamířil do přístavu Wellington a zapojil se do pomoci po zemětřesení, které postihlo nejvíce oblast Kaikoury, uvedla agentura Reuters. V úterý za to posádce poděkoval premiér John Key.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký torpédoborec USS Sampson připlouvá do přístavu ve WellingtonuVideo: Reuters

 
Článek

USS Sampson se stal součástí flotily tří zahraničních lodí, které začaly pomáhat. Dalšími dvěma jsou fregaty - kanadská HMCS Vancouver a australská HMAS Darwin.

Američtí námořníci se zapojili do pomoci, ve škole distribuovali jídlo a dodali chemické záchody do domů bez sanitace, řekl hlavní inženýr lodi Lee Shewmake novozélandskému webu The Stuff.

Fotografie zveřejněné na Twitteru.

Premiér Key navštívil námořníky a z můstku jim poděloval: „Práci, kdy jste dodali na pobřeží všechny nutné věci od chemických záchodů po jídlo a vodu, i nasazení helikoptér velmi ocenili lidé Kaikoury.“

Návštěva lodi podle jeho slov ukázala, že vztahy mezi USA a Novým Zélandem jsou dobré. „Vždycky budou názorové rozdíly v otázkách obchodu a  klimatických změn, ale Nový Zéland a USA jsou nejlepšími přáteli,“ dodal.

USS Sampson se stal první americkou válečnou lodí, která za posledních třicet let připlula na Nový Zéland. V říjnu dostal povolení od premiéra Johna Keye zakotvit. Mimořádně tvrdé novozélandské zákony proti jaderné výzbroji umožňují vstup do přístavů pouze válečným lodím bez jaderné výzbroje na palubě a na základě povolení premiéra.

Nový Zéland zasáhlo 13. listopadu zemětřesení o síle 7,8  stupně. [celá zpráva] Nejvíc postižena je Kaikoura. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám