Hlavní obsah

V bance v Melbourne se zapálil mladý Australan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melbourne

Jednadvacetiletý Australan se v pátek zapálil v Melbourne. Oheň ale zasáhl i další lidi. Popálených je dvacet šest, šest z nich bylo hospitalizováno. Dva lidé jsou v kritickém stavu, jedním z nich je i samotný žhář, uvedla BBC a SkyNews. Motiv jeho činu není znám, policie ale nevylučuje, že šlo o teroristický útok.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australan se zapálil v banceVideo: Reuters

 
Článek

Policie zatím ví jen málo o muži a je také podle ní příliš brzo mluvit o motivu, protože ho nebylo možné zatím vyslechnout. Podle SkyNews ale policisté nevylučují, že šlo o teroristický čin. Muž se v bance zapálil jen den poté, co Islámský stát zveřejnil propagandistické video vyzývající k útokům v Melbourne. Podle svědků ale po explozi křičel, že mu banka nedala peníze na jídlo.

Policie uvedla, že jednadvacetiletý podezřelý vešel do pobočky Commonwealth Bank na melbournském předměstí Springvale a s pomocí hořlavé tekutiny založil požár. Od něj zapálil sám sebe. Jeden ze svědků sdělil, že v budově došlo k „mohutnému výbuchu”.

Foto: Reuters

Australští hasiči před pobočkou banky Commonwealth Bank v Melbourne

„Měl s sebou podpalovač, vešel do banky a podpalovač zapálil, čímž způsobil v bance požár. Potom od tohoto požáru zapálil sám sebe. V bance byla v tu dobu řada lidí a ti byli také zraněni,” uvedla podle BBC policejní inspektorka Jacqui Poidaová.

Čin popsal svědek Ashley Atkin-Fone, který stál ve frontě. Podle svých slov najednou uslyšel explozi a křik lidí. „Ten kluk utíkal ven, všude mu visely cáry kůže. Utíkal jsem přes ulici, vzal hasicí přístroj a zkusil oheň uhasit,“ řekl televizi SkyNews.

Reklama

Výběr článků

Načítám