Hlavní obsah

Američané prohráli. Filipínský prezident vyhlásil obrat k Číně

– Peking
Právo, Novinky, rei, znk

Filipínský prezident Rodrigo Duterte ve čtvrtek ohlásil krok, který může přinést zásadní geopolitický zvrat na asijském kontinentu. Duterte během návštěvy Číny vyhlásil odklon své země od zahraniční orientace na Spojené státy americké. Místo toho se spojí s Čínou.

Foto: Wu Hong, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte hovoří na podnikatelském fóru v Pekingu.

Článek

„Ohlašuji svůj rozchod se Spojenými státy. Amerika prohrála,“ řekl Duterte na čínsko-filipínském podnikatelském fóru v Pekingu, jehož se zúčastnil i čínský vicepremiér Čang Kao-li.

Filipínský prezident dodal, že stojí také o dohodu s Ruskem: „Zařadil jsem se do vašeho ideologického proudu a možná pojedu také do Ruska hovořit s (prezidentem) Putinem. Řeknu mu, že proti světu stojíme tři - Čína, Filipíny a Rusko. Je to jediná cesta“.

Zaplaťte a budu zticha

Duterte vysílal signály o chystaném posílení vztahů s Čínou už dříve. Nejenže amerického prezidenta Baracka Obamu nazval zk...synem“, ostatně jako předtím i papeže Františka, ale také si například stěžoval, že USA odmítly prodat Filipínám některé typy zbraní, ale to nevadí, protože je ochotně poskytnou Rusko a Čína.

Číně pak jasně zahrál do karet, když prakticky ignoroval verdikt smírčího soudu v Haagu, jenž v červenci vyhověl Manile ve sporu s Pekingem o ostrovy v Jihočínském moři. [celá zpráva]

Duterte už během předvolební kampaně kritizoval pouze vlažné vztahy s Čínou a záhy po zvolení začal připravovat bilaterální jednání, přerušená od roku 2013, kdy Duterteho předchůdce v úřadu Benigno Noynoy Aquino pohnal spor o ostrovy před mezinárodní soud.

„Postavte mi železnici na Mindanau, z Manily na poloostrov Bicol… a zavřu hubu,“ prohlásil Duterte před časem navzdory tomu, že Američané mají s Filipínami dlouhodobě velmi úzké vztahy, poskytují jihoasijské zemi stovky miliónů dolarů ročně v podobě vojenské pomoci a spolu s Japonskem, které je pro Filipíny největším poskytovatelem zahraniční pomoci, jsou jejich nejvýznamnějším spojencem proti stále agresivnější Číně právě v Jihočínském moři.

Agentura Reuters ve čtvrtek upozornila, že na nynějším podnikatelském fóru v Pekingu se podle filipínského ministerstva obchodu počítá s uzavřením kontraktů v hodnotě 13,5 miliardy dolarů (3,3 biliónu korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám