Hlavní obsah

KLDR neúspěšně testovala raketu, vybuchla po startu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea v sobotu večer středoevropského času provedla neúspěšný test balistické rakety středního doletu. Informovala o tom armáda Spojených států. Jižní Korea uvedla, že raketa Musudan explodovala krátce po startu.

Foto: Kcna Kcna / Reuters, Reuters

Odpálení severokorejské rakety. Ilustrační foto

Článek

"Systémy amerického strategického velitelství Stratcom zaregistrovaly neúspěšný odpal severokorejské rakety" dnes v 17:33 SELČ poblíž Kusongu na severovýchodě KLDR. "Jednalo se o balistickou raketu středního doletu Musudan," dodalo velitelství Stratcom.

Střela byla odpálena nedaleko jednoho letiště v provincii Pchjongan pukto.

"Důrazně odsuzujeme tento i další nedávné raketové testy v Severní Koreji," uvedl mluvčí Pentagonu Gary Ross. Dodal, že Spojené státy zůstávají pevně odhodlány bránit své spojence v regionu, včetně Jižní Koreje a Japonska.

Pchjongjang doposud testoval střelu tohoto typu sedmkrát, pouze jednou byla ale zkouška částečně úspěšná, napsala agentura AFP. Raketa Musudan má teoreticky dolet 2500 až 4000 kilometrů, což znamená, že by měla být schopna ohrozit kromě Japonska a Jižní Koreje i americké vojenské základny na tichomořském ostrově Guam.

Po pěti nezdařených testech se severokorejské armádě letos v červnu podařilo odpálit střelu Musudan do vzdálenosti 400 kilometrů. Raketa přitom dosáhla výšky 1000 kilometrů, což ukázalo, že Pchjongjang udělal pokrok ve svém raketovém programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám