Hlavní obsah

V troskách domu v Číně našli živé dítě v náruči mrtvých rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wen-čou

Čínští záchranáři vyprostili v pondělí večer z trosek zříceného domu živou tříletou dívku. V náručí ji drželi mrtví rodiče, kteří svými těly dítě ochránili. Čtyři obytné domy se zřítily kolem půl čtvrté ráno místního času v průmyslové čtvrti na okraji města Wen-čou v provincii Če-ťiang. Agentura AP s odvoláním na čínská média informovala o nejméně 22 obětech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprostili holčičku z trosek domuVideo: Reuters

 
Článek

Ze sutin několikapatrových budov, kde bydleli dělníci z jiných regionů, vyprostili záchranáři už před tím šest přeživších. Dívku se podařilo vytáhnout po patnácti hodinách.

Podle čínské státní televize CCTV mělo dítě na těle jen drobná zranění. Oba jeho rodiče zabily těžké kusy betonového stropu, které jim spadly na záda a na hlavu. Paže měli otec a matka obtočené kolem své dcery.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Záchranáři odstraňují trosky spadlých domů ve Wen-čou. Za nimi jsou nové domy.

Rodiče, kteří patřili mezi migrující dělníky, pracovali v továrně na boty. Město je centrem obuvnického průmyslu a boty se z něj vyvážejí do celého světa.

Proč se budovy zřítily, se vyšetřuje. Média uvedla, že domy vystavěli rolníci v 70. letech a že byly ve velmi špatném stavu. Na jejich statice se podepsalo, že k nim byla v průběhu let přistavěna další patra, takže nakonec měly tři až pět poschodí.

Developeři chtěli budovy zbourat, ale majitelé tomu vzdorovali.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři ve Wen-čou pátrají po přeživších v troskách spadlých domů

V Číně nejsou podobné události výjimkou, často právě kvůli nekvalitnímu provedení staveb. Třeba v květnu zahynulo na jihozápadě země při pádu několikapatrového domu 16 lidí. Příčinou neštěstí byl sesuv půdy.

Jen ve Wen-čou bylo v roce 2014 za nebezpečné označeno 1400 domů, které měly být opraveny nebo zbourány, uvedl list The New York Times

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám