Hlavní obsah

V Libyi čeká skoro čtvrt miliónu migrantů na cestu do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V Libyi je v současné době na 235 000 uprchlíků, kteří se chystají dostat přes Středozemní moře do Itálie. Uvedl to zmocněnec OSN pro Libyi Martin Kobler v rozhovoru, který v pátek otiskl italský deník La Stampa. Podle Koblera k situaci přispívá, že Libye je rozvrácená.

Foto: AP

Migranti na pláži v Libyi.

Článek

„Podle mých údajů je tam 235 000 migrantů, kteří čekají na příležitost jet do Itálie. A oni to udělají,” varoval v rozhovoru s italským deníkem Kobler. Letos připlulo do Itálie přes Středozemní moře z Libye na 128 000 migrantů.

Kobler upozornil, že k tomu přispívá chaos panující v Libyi po svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011, kdy spolu začaly bojovat jednotlivé kmeny.

V zemi se vytvořily dvě vlády a dva parlamenty, čehož využil Islámský stát a další radikální organizace. Letos byla ustavena po složitých jednáních vláda národní jednoty, jíž však minulý měsíc parlament nedal důvěru, a zemí táhne generál Chalífa Haftár, který má důvěru mezinárodně uznávaného parlamentu na východě země.

Jeho jednotky v minulých týdnech vybojovaly tři ropné terminály Rás Lanúf, As-Sidra a Zuvajtín, které drželi islamisté, a předaly je státní společnosti National Oil Corporation.

Problémem však podle Koblera není jen politická nestabilita v Libyi, ale také chudoba v zemích, odkud migranti do Libye a pak dále do Evropy přicházejí. „Mluvil jsem se Senegalci či lidmi z Guineje-Bissau a všichni mi řekli, že utíkají, protože doma nemají co jíst,” řekl zmocněnec OSN pro Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám