Hlavní obsah

Tchaj-wan pustoší supertajfun Meranti, nejsilněji ale udeří v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Na Tchaj-wan se přihnal mohutný tajfun Meranti. Meteorologové varují, že jde o nejničivější tropickou bouři letošního roku, kterou budou provázet prudké přívalové deště. Bez dodávek elektřiny se ocitlo přes půl miliónu domácností. Vichr v nárazech dosahuje 370 kilometrů v hodině. To je vyšší rychlost, než jakou jezdí formule 1. To nejhorší ale přijde ve čtvrtek, kdy Meranti zasáhne Čínu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Supertajfun Meranti bičuje Tchaj-wanVideo: Reuters

 
Článek

Nejhůře postižena jsou města na východě a jihu ostrova, včetně města Kao-siung, kde byly zrušeny veškeré domácí lety a množství mezinárodních. Kromě leteckého provozu je omezena i doprava po železnici na jihu Tchaj-wanu. V pohotovosti jsou čtyři tisíce tchajwanských vojáků a policistů.

Přívalové deště by podle meteorologů mohly způsobit sesuvy půdy a bleskové záplavy. Tchajwanské úřady se proto připravují na další možné evakuace. Úřady nařídily evakuaci 1500 lidí.

Tajfun rovněž pokácel sloupy elektrického vedení, jinde na dráty spadly stromy. To vedlo k přerušení dodávek proudu do 550 tisíc domácností, sdělilo středisko pro nouzové operace. "Škody způsobené tajfunem Meranti dále porostou," předpověděla mluvčí střediska.

Nejhorší škody se ale očekávají v Číně. Podle meteorologických modelů by bouře mohla zasáhnout provincie Kuang-tung a Fu-ťien. V případě, že se Meranti dostane do první jmenované provincie, může jít o nejhorší přírodní katastrofu svého druhu za posledních sedmačtyřicet let, varuje agentura Nová Čína.

Proudění větru u Tchaj-wanu a Číny Zdroj: windy.com

„Tajfun se změnil na supertajfun za pouhých devět hodin. Ovlivňuje ho navíc další bouře Malakas, která je vzdálená tisíc kilometrů, takže předpovídat jeho pohyb je složité,“ řekl čínské tiskové agentuře meteorolog Čang Tung.

Červený poplach byl proto vyhlášen hned v šesti provinciích na jihovýchodě země. Živel by mohl zasáhnout mimo jiné i Šang-chaj.

Tchaj-wan už bičují silné vichry

Meteorologové předpokládají, že tajfun bude ve středu postupovat přes Luzonskou úžinu směrem k pevninské Číně. Panují obavy, že tam způsobí vážné problémy, protože v minulosti za sebou nechávaly tajfuny v Číně mnoho mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám