Hlavní obsah

KLDR provedla další test tří balistických raket

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea v pondělí odpálila tři balistické rakety u svého východního pobřeží. Uvedla to jihokorejská armáda s tím, že spadly do Japonského moře. Test odsoudily USA, Japonsko i Jižní Korea.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Rakety byly odpáleny ze střelnice v Hwangču na západním pobřeží KLDR, přeletěly severokorejské území a pokračovaly směrem na východ k Japonsku. Japonské úřady údajně nebyly o raketovém testu KLDR předem informovány.

Zdroje z japonského ministerstva obrany sdělily, že rakety pravděpodobně dopadly do moře 200 až 250 kilometrů západně od japonského ostrova Hokkaidó. Šlo o rakety typu Scud nebo Rodong, dodaly japonské zdroje.

KLDR k nelibosti Soulu, Tokia či Washingtonu uskutečnila v posledních měsících několik raketových zkoušek a v lednu podnikla také jaderný test. Spojené státy se v reakci na to dohodly s Jižní Koreou, že v jižní části Korejského poloostrova rozmístí jako protiváhu vyspělý americký protiraketový štít THAAD. Pchjongjang tento krok kritizoval a pohrozil odvetou.

Agentura Reuters připomněla, že jen krátce před tím, než Severokorejci odpálili nové rakety, jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje při setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na summitu skupiny G20 v Číně kritizovala KLDR za její raketové zkoušky.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Výběr článků

Načítám