Hlavní obsah

Krejčíře převezli do nejpřísněji střežené věznice

Johannesburg

Čech Radovan Krejčíř byl opět poslán do nejpřísněji střežené věznice v jihoafrickém Kokstadu, uvedl ve čtvrtek jihoafrický server IOL. Už se mu ale podařilo najít nového právníka, s jehož pomocí se pokouší dostat do mírnější káznice v Johannesburgu nebo zpět do věznice Zonderwater u Pretorie, kde byl doposud.

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Článek

Krejčířovo přemístění do věznice eBongweni C-Max Prison v provincii KwaZulu-Natal vyšlo najevo při středečním jednání na soudu v Johannesburgu.

Český podnikatel namítá, že přesun komplikuje jeho novému obhájci Jamesi Grantovi, aby se s ním stýkal. V půlce srpna řekl, že se obrátil na dvanáct právních kanceláří, ale žádná ho nechtěla zastupovat, ve středu však dorazil k soudu Grant s tím, že bude jeho advokátem. Grant už dříve Krejčíře zastupoval v případu údajného únosu.

O Krejčířovo přemístění do Johannesburgu Grant požádal proto, že současná věznice je z ruky, žalobce Lawrence Gcaba ale namítl, že o tom nemůže rozhodovat soud a že se obhájce musí obrátit na vězeňský úřad. Soudce vyzval obhájce i žalobce, aby na tom spolupracovali.

Údajně chtěl uprchnout

Krejčíř byl do věznice v Kokstadu přemístěn již v prosinci 2015, což mu podle vlastních slov ztížilo kontakt s právníky. Do přísně střežené věznice se dostal poté, co policie získala zprávy, že se chystá uprchnout z káznice s volnějším režimem.

Věznice eBongweni C-Max Prison je určena pro nejtěžší zločince včetně Ananiase Matho, který opakovaně dokázal z věznic utéci.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v České republice. V JAR, kde požádal o azyl, je stíhán kvůli řadě zločinů. Ve své vlasti byl odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik, uvedla ČTK.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám