Hlavní obsah

Šestiletý trest pro Pistoria platí, soudkyně zamítla odvolání žalobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická soudkyně Thokozile Matilda Masipová zamítla v pátek žádost státního zástupce Gerrieho Nela o odvolání proti výši trestu handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse. Šestinásobný paralympijský šampion byl v červenci za vraždu své přítelkyně Reevy Steenkampové z roku 2013 odsouzen k šesti letům vězení.

Foto: Reuters

Soudkyně Thokozile Masipová čte verdikt.

Článek

„Nejsem přesvědčena, že existují skutečné vyhlídky na úspěch v odvolacím řízení nebo že by to jiný soud mohl vidět jinak,” uvedla ve verdiktu soudkyně, která v červenci poslala Pistoriuse na šest do vězení. [celá zpráva]

Zmínila polehčující okolnosti, zejména invaliditu, Pistoriovo vyjádření lítosti, to, že je trestán poprvé a okolnosti střelby, uvedla agentura Reuters.

Žaloba označila šestiletý trest za nízký, požadovala minimálně 15 let. Podle Nela Pistorius neukázal žádnou lítost a měl by ještě vysvětlit, proč vypálil smrtící střely.

Pistorius tvrdil, že střílel přes dveře záchodu, protože si myslel, že je tam zloděj.

Verdikt však zaskočil i experty, kteří podle listu The New York Times očekávali trest deseti let vězení.

Organizace hájící ženská práva namítaly, že Pistorius dostal preferenčně nízký trest ve srovnání s lidmi, kteří nejsou bílé pleti a těmi, kdož nemají také bohatství a status mezinárodní celebrity.

Devětadvacetiletý atlet se dnešního jednání u soudu nezúčastnil.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Žalobce ale ještě nevyčerpal všechny možnosti, Národní úřad žalobců se ještě může přímo obrátit na Nejvyšší odvolací soud. Zatím není jasně, zda to učiní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám