Hlavní obsah

Pistorius si odsedí šest let, soudkyně o rok zpřísnila trest

Pretoria

Fenomenální paralympický běžec Oscar Pistorius stráví ve vězení šest roků. Rozhodl o tom ve středu odvolací soud v Pretorii, který změnil původní verdikt ze zabití na vraždu a Pistoriovi zpřísnil trest. Atlet před třemi lety ve svém domě zastřelil svoji přítelkyni a modelku Reevu Steenkampovou.

Foto: Siphiwe Sibeko/File Photo, Reuters

Oscar Pistorius před budovou soudu

Článek

Devětadvacetiletému Pistoriovi hrozilo až 15 let za mřížemi, ale soudkyně Thokozile Masipaová vynesla mírnější trest. Podle ní bylo polehčující okolností, že Pistorius jednal v domnělé sebeobraně, také proto, že neměl na nohou protézy, takže se se svou výškou jen něco přes metr cítil ohrožen, a bezprostředně po činu se snažil o záchranu a volal pomoc. Podle ní to potvrdily důkazy i svědecké výpovědi.

Dlouholeté věznění spravedlnosti v této věci neposlouží.
soudkyně

Soudkyně také před vynesením rozsudku shrnula, že Pistorius podle lékařů v důsledku událostí z minulosti, jimž byl přítomen, trpí posttraumatickým syndromem. Rovněž upozornila, že jí nebyly prezentovány žádné důkazy, které by prokázaly, že se Pistorius se Steenkampovou v osudnou noc pohádali anebo že se k ní choval opakovaně násilnicky.

Podle Masipaové existují „dva Oskaři” - úspěšný sportovec a vzor pro mnoho lidí na jedné straně a zranitelný hendikepovaný muž na straně druhé.

Pistorius však podle soudkyně vystřelil opakovaně a zničil mladý život a poznamenal celou její rodinu: „Bolest je hluboká. Čin obžalovaného měl na rodinu zesnulé ničivý dopad“. Masipaová nicméně kvitovala, že se Pistorius opakovaně snažil rodině Steenkampové omluvit. Také vzala na vědomí, že Pistorius činu lituje, je psychicky zhroucený a přišel o svou kariéru i majetek. „Je nepravděpodobné, že někdy spáchá další trestný čin,” poznamenala.

Foto: Profimedia.cz

Reeva Steenkampová

Prokuratuře se původní verdikt nelíbil

Soud uznal Pistoria vinným z vraždy už loni v prosinci a změnil tak původní verdikt, podle něhož se Pistorius dopustil zabití z nedbalosti a má si odsedět pět let ve vězení. Proti původnímu rozsudku se odvolala prokuratura.

Pistorius, který má za sebou devět měsíců z vyměřeného trestu, usmrtil Steenkampovou čtyřmi ranami skrze uzamčené dveře toalety. Atlet tvrdí, že se bránil domnělému zloději a byl přesvědčen, že přítelkyně spí v ložnici o patro výše.

Pistorius je šestinásobným zlatým paralympijským medailistou a v roce 2012 startoval i na olympiádě v Londýně, kde vyhrál hned dva závody, navíc v rekordním čase.

Pistorius má kvůli vrozené vadě od prvního roku svého života amputované obě nohy pod koleny.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius si u soudu sundal protézy a plakal

Někdejší atletická hvězda světa Oscar Pistorius je zlomeným mužem a neměla by být souzena příliš přísně. Takto ve prospěch svého klienta ve středu před soudem...

Výběr článků

Načítám