Hlavní obsah

USA a Jižní Korea zahájily další manévry, KLDR protestuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jižní Korea a Spojené státy zahájily v pondělí společná výroční vojenská cvičení Strážce svobody ulčchi. Severní Korea tradičně pohrozila, že v případě jakékoli známky agrese vůči sobě podnikne ráznou odvetu a změní Soul i Washington „preventivním jaderným úderem korejského stylu v hromadu popela”, uvedla agentura AP.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Ostrá střelba z amerického raketometu M270A1 během společného americko-jihokorejského cvičení

Článek

Manévry budou trvat 12 dní. Účastnit se jich bude 50 000 jihokorejských a 25 000 amerických vojáků, uvedly armády obou zemí. Zapojí se do nich dalších sedm zem, které bojovaly v korejské válce na straně sil OSN, mimo jiné Velká Británie, Austrálie a Francie, uvedla agentura Jonhap.

Pchjongjang označuje nejnovější cvičení svého jižního souseda a jeho spojence jako obvykle za „nácvik invaze”. Jde o běžnou rétoriku, přichází ale v době zvýšeného napětí. Minulý týden uprchl do Jižní Koreje dosavadní zástupce velvyslance KLDR [celá zpráva ]v Británii a Spojené státy plánují umístit v Jižní Koreji vyspělý protiraketový systém THAAD. [celá zpráva]

Pchjongjang kvůli tomu pohrozil okamžitou odvetnou akcí. [celá zpráva]Už v březnu během jiného cvičení USA a Jižní Koreje, které bylo největší v historii,  pohrozil preventivním jaderným úderem proti Jižní Koreji a Spojeným státům.

Spojené státy a Jižní Korea opakovaně zdůrazňují, že jejich manévry mají obranný charakter.

Reklama

Výběr článků

Načítám