Hlavní obsah

Za sedmnáct let trvající únos dívky si falešná matka odsedí deset roků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

Jihoafrický soud poslal na deset let do vězení ženu, která téměř před dvaceti roky unesla a spolu s nic netušícím manželem sedmnáct let vychovávala cizí dívku jako vlastní. Pravda vyšla najevo čirou náhodou. Sedmnáctiletá Zephany Nurseová si všimla, že se nápadně podobá své starší spolužačce a testy DNA následně prokázaly, že se jedná o její sestru.

Foto: Stringer, Reuters

Biologická matka unesené dívky Celeste Nurseová před budovou soudu.

Článek

Zephany, jež měla za to, že vyrůstá v úplné a šťastné rodině, se tak během jediného okamžiku život převrátil vzhůru nohama. Zjistila, že ji žena, kterou celý život milovala, několik dní po porodu ukradla a muž, jehož měla za svého biologického otce, je úplně cizí člověk.

Zephany Joy Nurseová se narodila 27. března 1997 v porodnici v Kapském Městě. O tři dny později z nemocničního pokoje zmizela, zatímco její matka spala. Svědkové později popsali, že se v místě pohybovala žena v uniformě zdravotní sestry. Jeden ze svědků ji dokonce i po 17 letech poznal.

Žena, která několik týdnů před únosem už po několikáté potratila, tvrdila, že dítě v dubnu 1997 koupila na nádraží od jiné ženy, jež jí slíbila adopci. Její manžel netušil, že dítě není jejich. „Byli jsme rodina, nevěděl jsem, že to není moje dcera,“ řekl v březnu novinářům. [celá zpráva]

Soudce John Hlophe ale vysvětlení obviněné neuvěřil: „Člověk nemusí být zrovna raketový inženýr, aby věděl, že se děti v Jižní Africe nekupují“. Dodal, že obviněná je jistě tou, kdo novorozeně z nemocnice odnesl. Nyní 51letá únoskyně byla shledána vinnou již letos v březnu, v pondělí soud vyřkl výši trestu.

„Vaše vyprávění je pohádka a soud jí opovrhuje podle toho, jak si to zaslouží,“ podotkl soudce a uložil jednapadesátileté ženě trest deseti let za mřížemi.

Foto: Stringer, Reuters

Biologický otec unesené dívky Morne Nurse

Žena stále trvá na svém. „Nikdo mi teď nevěří a já jsem sama obětí. Byla jsem dotlačena k něčemu, o čem jsem nevěděla,“ řekla ještě před vynesením výše trestu BBC žena, jejíž identita nebyla v zájmu zachování soukromí unesené dívky zveřejněna. Únoskyně tvrdí, že dokonce vyplnila i adopční dokumenty, ty ale podle svých slov později ztratila.

Zephany teď zůstává s mužem, který ji vychovával a údajně je zkroušena tím, že přišla o matku.

Jihoafrická média v této souvislosti uvedla, že již dospělá Zephany se zatím odmítá přátelit s biologickými rodiči. Za svou matku stále pokládá ženu, která ji ukradla z porodnice a má nyní zůstat léta za mřížemi, napsala ČTK. Výši trestu pro únoskyni odsoudila i biologická babička nalezené vnučky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám