Hlavní obsah

Dívka po 18 letech náhodou zjistila, že ji matka unesla z porodnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město

Soud v Jihoafrické republice uznal jednapadesátiletou ženu vinnou z únosu novorozeněte z nemocnice před 19 lety. Na to, že žena není její biologickou matkou, přišla loni náhodou sama dotyčná dívka. Ženě, která ji donedávna vychovávala, teď hrozí deset let vězení, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Biologičtí rodiče unesené dívky Celeste a Morne Nurseovi

Článek

Zephany Joy Nurseová se narodila 27. března 1997 v porodnici v Kapském Městě. O tři dny později z nemocničního pokoje zmizela, zatímco její matka spala. Svědkové později popsali, že se v místě pohybovala žena v uniformě zdravotní sestry. Jeden ze svědků ji dokonce i po 17 letech poznal.

Žena, která několik týdnů před únosem potratila, tvrdila, že dítě v dubnu 1997 koupila na nádraží od jiné ženy, jež jí slíbila adopci. Její manžel netušil, že dítě není jejich. „Byli jsme rodina, nevěděl jsem, že to není moje dcera,“ řekl novinářům.

Soudce John Hlophe ale vysvětlení obviněné neuvěřil: „Člověk nemusí být zrovna raketový inženýr, aby věděl, že se děti v Jižní Africe nekupují“. Dodal, že obviněná je jistě tou, kdo novorozeně z nemocnice odnesl. „Vaše vyprávění je pohádka,“ podotkl.

Dívka se s tím těžko vyrovnává

To, že rodiče nejsou její praví rodiče, zjistila sama unesená dívka loni v únoru. Do prvního ročníku střední školy, kde studovala ve vyšším ročníku, totiž nastoupila její biologická sestra, kterou záhy spolužáci upozornili na to, že jí je nápadně podobná. Mladší dívka to hned oznámila doma, kde si byli všichni jisti, že jde o jejich unesené dítě, a zavolali na policii. Testy DNA pak potvrdily, že se jedná o unesenou Zephany.

Dívka, která celý život žila jen pár kilometrů od své pravé rodiny, podle médií prodělala šok, nebyla schopna dokončit školu a s nastalým životním zvratem se stále vyrovnává. Minulý víkend vydala tiskové prohlášení, v němž kritizovala sdělovací prostředky za to, jak únoskyni líčí. „Copak vás ani jedinkrát nenapadlo, že je to má matka? Ať už to tak doopravdy je, anebo ne, není to nic, s čím byste si měli zahrávat,“ vzkázala novinářům.

U soudu plakala jak její biologická matka, tak únoskyně, která ji donedávna vychovávala. Soudci si postěžovala, že Zephany od svého zatčení neměla možnost vidět.

Soud nad ní vynese trest koncem května. Ve čtvrtek ji také uznal vinnou z podvodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám