Hlavní obsah

Nigerijští islamisté z Boko Haram zveřejnili video s unesenými školačkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nigerijská islamistická organizace Boko Haram v neděli zveřejnila video, na kterém jsou údajně zachyceny školačky z Chiboku, jež skupina v dubnu 2014 unesla. Na záběrech, jejichž pravost zatím nebyla potvrzena, vystupuje zahalený člen skupiny a žádá o vydání zajatých bojovníků Boko Haram výměnou za dívky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boko Haram zveřejnila video s unesenými školačkamiVideo: AP

 
Článek

Na zveřejněných 11minutových záběrech je vidět asi 50 dívek se šátky na hlavách, napsal britský Independent. Maskovaný militant oznamuje, že pět školaček bylo zabito při náletech nigerijské armády. Na celém videu jsou vidět v popředí jejich těla, stejně jako další ozbrojenci.

Čtyři desítky dívek se podle islamisty „vdaly podle vůle Alláha“.

Islamista na záběrech varuje, že dívky budou zabity, pokud vláda proti jeho organizaci bude dále bojovat. „Měli by vědět, že jejich děti jsou stále v našich rukou,“ říká.

Video podle agentury AP umístil na Twitter nigerijský novinář.

Přijaly islám, vdaly se

Server deníku Independent napsal, že dívky jsou patrně drženy na základně odštěpené skupiny islamistů, kterou vede Abúbakar Shekau. Pokud se pravost záběrů potvrdí, půjde o třetí zveřejněné video s unesenými dívkami za poslední dva roky.

Islamisté z Boko Haram unesli ze školy v Chiboku 276 dívek 14. dubna 2014. Během následujících měsíců se 57 z nich podařilo uprchnout. Po útěku vypověděly, že některé ze zajatých dívek, které nebyly muslimského vyznání, musely přijmout islám a jiné byly přinuceny vdát se za členy skupiny.

Útoky Boko Haram, která chce v zemi založit fundamentalistický islámský stát, si od roku 2009 vyžádaly nejméně 14 tisíc lidských životů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám