Hlavní obsah

Thajci zřejmě odhlasovali změny v ústavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Čtyřicet miliónů Thajců v referendu zřejmě přijalo návrh nové ústavy, jež může umožnit vojenské juntě udržet se u moci. Výsledek referenda je zatím předběžný a je založen na sečtení 94 procent hlasů. Konečné výsledky by měly být známy ve středu.

Foto: Surapan Boonthanom, Reuters

Referendum o ústavě v Thajsku

Článek

Volební komise podle agentury Reuters oznámila, že už nyní je jasné, že se 61,4 procent hlasujících vyjádřilo pro návrh a 37,9 procenta ho odmítlo. Podobný výsledek oznámila nezávislá televize PBS. Stanice Voice, která je nakloněná odpůrcům junty, hlásila, že se pro ústavu vyslovilo 61,65 procenta lidí a proti ní 38,35 procenta.

Referenda se zúčastnilo kolem 50 procent oprávněných voličů.

Návrh podle agentury AP oslabuje demokracii a zavádí systém, který dává pravomoci jmenovaným představitelům. Junta se dostala k moci v květnu 2014. Tvrdí, že navrhovaná verze Thajsku přinese zklidnění politických bouří a stabilitu. Podle kritiků naopak umožní posílit pozici armády.

Odpůrci junty kritizovali fakt, že se před referendem nekonala řádná kampaň a že se zatýkalo. Podle kritiků lidé obsah návrhu podrobně neznají, i když podle úřadů byl v zemi se 64 milióny občany distribuován milión výtisků návrhu.

Ve vězeních skončilo 100 lidí, kteří se odvážili návrh a pořádání referenda kritizovat na sociálních sítích. Otevřená kritika podléhá desetiletému trestu vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám