Hlavní obsah

Rusko se připojí k čínským manévrům ve sporné oblasti Jihočínského moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Ruské námořní síly se plánují připojit k zářijovému cvičení čínské armády ve sporné oblasti Jihočínského moře, oznámilo ve čtvrtek čínské ministerstvo obrany. Na většinu jeho rozlohy si Peking činí nároky, které zdůrazňuje výstavbou umělých ostrovů se základnami. Arbitrážní soud v Haagu však nárok Číny odmítl.

Foto: Zha Chunming, ČTK/AP

Čínská raketová fregata Jün-čchneg vypaluje protilodní střelu u ostrova Chaj-nan.

Článek

„Na základě společné proklamace o vzájemném porozumění, uzavřené mezi Čínou a Ruskem, podniknou námořnictva obou zemí společné vojenské cvičení v relevantních oblastech mořského a vzdušného prostoru po názvem Společné moře 2016,“ uvedl podle listu The New York Times ve čtvrtek mluvčí čínského ministerstva obrany Jang Jü-ťun.

Nesdělil však žádné další informace nejen o velikosti ruského zapojení, ale ani o rozsahu manévrů. Podle agentury Nová Čína pouze zdůraznil, že rutinní cvičení není zaměřeno proti žádné další zemi. Dodal však, že zkušenosti získané při výcviku „zvětší schopnosti obou námořnictev společně odpovídat na námořní bezpečnostní hrozby“. To působí znepokojivě vzhledem k tomu, že Peking dříve uváděl, že bude své nároky v jihočínském moři hájit i vojensky.

I když v době vyhroceného sporu o Jihočínské moře vyvolávají manévry obavy, podle expertů nebude společné cvičení znamenat nějaký zvrat v rozdělení vojenských sil v oblasti. Spíše půjde o otevřenou deklaraci spolupráce Moskvy a Pekingu.

„Je předčasné dělat definitivní úsudek,“ řekla expertka na Čínu z Centra pro strategické a mezinárodní studie ve Washingtonu Bonnie Glaserová. „Přikláním se ale k tomu, že jde o jednu ze série čínských reakcí na verdikt, které mohou ukazovat odhodlání čínské komunistické strany bránit čínskou svrchovanost a odrazit tlak veřejnosti i armády.“ Podle jejího názoru manévry zapadají do čínské reakce na arbitráž.

Otázkou je, kde se manévry uskuteční, zdůraznil Taylor Fravel z Massachusettského technologického institutu. Pokud to bude u jižního pobřeží Číny nebo u ostrova Chaj-nan, nebude to tak kontroverzní, jako kdyby se konaly u sporných Spartlyho ostrovů, což by znepokojilo ostatní země v oblasti.

Rusko se už v roce 2014 přidalo k čínským námořním manévrům v jiné sporné oblasti, na kterou si země klade nároky - ve Východočínském moři, uvedl web cdanews.

Reklama

Výběr článků

Načítám