Hlavní obsah

Bývalý zaměstnanec ústavu pro zdravotně postižené ubodal 19 jeho chovanců

Tokio
Aktualizováno

Devatenáct osob přišlo o život při útoku muže ozbrojeného nožem v zařízení pro osoby se zdravotním postižením jihozápadně od Tokia. Dalších 25 osob bylo zraněno, z toho 20 vážně. Uvedli to zástupci hasičského sboru města Sagamihara, kde se útok uskutečnil. Pachatelem je podle policie bývalý zaměstnanec zařízení, 26letý Satoši Uemacu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý zaměstnanec ústavu pro zdravotně postižené ubodal 19 jeho chovanců Video: AP

 
Článek

Mrtví jsou ve věku 18 až 70 let a je mezi nimi deset žen. Podle počtu obětí jde o nejhorší masovou vraždu v Japonsku za posledních několik desítek let, i když oficiálně nejsou potvrzena úmrtí všech 19 lidí – několik je jich v klinické smrti, řekl představitel prefektury Kanagawa, kde se město, ležící asi 40 km od Tokia, nachází.

Podle místních médií personál zařízení zavolal na policii ve 02:30 místního času a oznámil, že se v objektu pohybuje muž v černém tričku a černých kalhotách vyzbrojený nožem. Uemacu se do budovy dostal rozbitým oknem. V ústavu bylo v době činu asi 160 lidí s různými handicapy a osm členů personálu.

Foto: Isssei Kato, Reuters

Japonští policisté před zařízením pro postižené

Muž se policii později sám vzdal. Podle některých zdrojů přišel na policii a oznámil: „Udělal jsem to“.

Zatčeným je 26letý bývalý zaměstnanec zařízení. List Asahi Šimbun uvedl, že podezřelý říkal, že chce zbavit svět postižených. Uemacu byl v únoru hospitalizován poté, co se pokusil doručit předsedovi parlamentu dopis, v němž nabízel, že zabije stovky postižených, pokud mu to vláda povolí. V listu psal, že pozabíjením mentálně nemocných by mohl "oživit světovou ekonomiku a možná zabránit třetí světové válce".

"Mým cílem je svět, kde těžce postižení budou moci být podrobeni eutanazii se souhlasem svých opatrovníků, pokud nejsou schopni žít doma a aktivně se podílet na chodu společnosti," napsal Uemacu.

V nemocnici si ho ponechali čtrnáct dní. V březnu ho propustili, když lékaři došli k závěru, že se jeho stav zlepšil.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonští policisté u vstupu do areálu pro postižené Cukui Jamajuri-en

Podobné útoky jsou v Japonsku vzácné. Podle počtu mrtvých bude zřejmě čin jedním z nejhorších v zemi za několik let, podle BBC dokonce od konce druhé světové války. V roce 2001 ubodal ve stejný den, jako byl nynější útok, bývalý vrátný ve škole osm dětí. Muž trpěl duševní poruchou, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám