Hlavní obsah

Císař Akihito abdikuje, Japonsko to naposledy zažilo před 200 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Dvaaosmdesátiletý japonský císař Akihito oznámil, že v následujících letech rezignuje. V posledních letech trpěl zdravotními problémy, zda stojí za jeho plánovanou abdikací právě chatrné zdraví, ale neupřesnil. Informovala o tom stanice NHK.

Foto: Profimedia.cz

Japonský císař Akihito s manželkou cisářovnou Mičiko.

Článek

V čele Japonska stál od roku 1989, tedy sedmadvacet let.

V úřadu by měl Akihita nahradit jeho syn, šestapadesátiletý korunní princ Naruhito.

Abdikace císaře je v moderní japonské historii bezprecedentní. Naposledy k ní došlo před 200 lety, poznamenala agentura AFP.

První císař, který není bohem

Akihito není jako první z japonských panovníků považován za živého boha, poddanými je však chován ve stejné úctě, jako bývali jeho předkové.

Císař Akihito je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty.

Japonská i světová veřejnost ho ocenila za to, že se distancoval od agresivního nacionalismu, který Japonsko razilo před a během druhé světové války, připomněla BBC.

V roce 2011, kdy zemi zdevastovalo zemětřesení a následně vlna tsunami, se navíc Akihito rozhodl k neobvyklému kroku; v živě vysílaném televizním projevu se obrátil na občany, aby je době přírodní katastrofy povzbudil.

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci, připomněla ČTK. V roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. V roce 2012 prodělal japonský císař operaci srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám