Hlavní obsah

Čínský list varuje Brity před odchodem z EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Pokud Británie odhlasuje odchod z Evropské unie, tak ztratí svůj vliv ve světě. Uvedl to ve čtvrtek, tedy v den britského referenda o setrvání v EU, čínský list The Global Times, který vydává čínská vládnoucí komunistická strana. Ve své čínské i anglické verzi deník usoudil, že „Británie hraje riskantní hru, která by se neměla napodobovat”, napsala agentura Reuters.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Plakát s Winstonem Churchillem v rámci kampaně za setrvání Spojeného království v EU

Článek

Sama čínská vláda se k dnešnímu britskému referendu oficiálně nevyjadřovala s tím, že se jedná o vnitřní záležitost Spojeného království. Diplomatické zdroje ale podle Reuters říkají, že Čína vyjádřila nepřímo podporu zastáncům dalšího britského členství v unii, a to vyzváním k „silné, jednotné Evropě”.

„Pokud Británie bude hlasovat pro setrvání v EU, země si jen prožije politickou maškarádu. Pokud nikoli, pak země bude (odchodem z unie) jednat jako vytahovačný provazochodec, který bohužel spadl a nebyl zajištěn záchranným pásem,” napsal podle Reuters vlivný čínský list.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Hlasovací místnosti se otevřou v sedm hodin (8:00 SELČ) a uzavřou se v 22:00 (23:00 SELČ). Výsledky dnešního referenda mají být postupně zveřejňovány v pátek brzy ráno. Průzkumy předvídají velmi těsný výsledek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám