Hlavní obsah

Pákistánská matka zapálila dceru kvůli cti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur

Matku podezřelou z vraždy dcery zadržela policie v pákistánském Láhauru, uvedla ve středu BBC. Motivem bylo, že se dívka vdala bez souhlasu rodiny. Jde o třetí podobný případ za poslední měsíc.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Hasan Chán ukazuje fotku své zabité ženy Zíny Rafikové.

Článek

Policie uvedla, že tělo mrtvé Zíny Rafikové neslo stopy mučení. Byla přivázána k posteli, polita benzínem a zapálena. Zatím není jasné, zda dívka byla upálena, nebo bylo tělo zapáleno až po smrti, poté co dívku uškrtili. To má určit pitva.

Zína Rafiková se vdala minulý týden poté, co utekla z domu. Se svým novomanželem žila u jeho rodičů.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Sanitka odvážející tělo Zíny Rafikové

Policisté podezírají její padesátiletou matku Parvín, že dívku přemluvila, aby svou novou rodinu opustila a vrátila se domů. Měla ji vylákat na základě tvrzení, že se chce usmířit a že jí uspořádá svatbu.

Za měsíc jde v Pákistánu už o třetí podobný případ útoků na ženy. Minulý týden byla u Islámábádu zapálena Maria Sadakatová, protože odmítla nabízeného manžela. Podlehla vážným popáleninám na celém těle.

Loni zabili příbuzní v Pákistánu skoro 1100 žen, uvádí zpráva nezávislé Komise pro lidská práva. Podle ní ale většina případů není nikdy ohlášena.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Příbuzní utěšují Hasana Chána (uprostřed), jehož ženu mu zabili příbuzní.

V provincii Paňdžáb, kde byly zaznamenány dva výše zmiňované případy, byl v únoru schválen zákon kriminalizující násilí na ženách. Na třicet náboženských skupin včetně největších muslimských politických stran ale hrozí masovými protesty, pokud nebude zákon zrušen. Tvrdí, že kampaně za rovnost žen jsou propagací obscénnosti. Varují před nárůstem rozvodů a destrukcí tradiční rodiny.

Islámská rada, která poskytuje rady vládě, navrhla, aby bylo legální, když manželé lehce bijí své ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám