Hlavní obsah

Černé skříňky z egyptského airbusu se nedaří najít, pomoci má hlubinný průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Pátračům ve Středozemním moři se nedaří najít černé skříňky z havarovaného egyptského airbusu. Letadlo s 66 lidmi na palubě se zřítilo už před týdnem a skříňky vysílají signál jen omezenou dobu. Proto se egyptská strana shání po firmách, které mají zkušenost s hlubinným průzkumem a pomohly by záznamová zařízení v moři nalézt. Napsal to britský deník The Guardian.

Foto: ČTK/AP

Do pátrání se zapojilo i americké námořnictvo. Na snímku z neděle je jeho příslušník Dylon Porlas na palubě hlídkového letounu P-3C Orion.

Článek

Letové záznamy ze skříněk by mohly objasnit, co se s letounem stalo. Jednou z hypotéz zůstává i výbušnina na palubě, kde byl před pádem registrován kouř. Skříňky, stejně jako trup letadla, se ale nedaří lokalizovat.

Ředitel aerolinií EgyptAir Safwat Musallam proto oznámil, že se do pátrání zapojí i francouzské a italské soukromé společnosti schopné provádět podmořský průzkum. Podle nejmenovaných diplomatů oslovily egyptské úřady a francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví dvě francouzské společnosti Deep Ocean Search a Alseamar. Nyní narychlo finalizují text dohody. Společnost Alseamar slibuje pomoci do několika hodin.

„Cílem je udělat to extrémně rychle, aby se mohly najít skříňky, které zřejmě leží v hlubokých vodách,“ řekl jeden zdroj, podle něhož náklady uhradí Francie a Egypt společně.

Tým pátrající po spadlém letadle zároveň dostal od řeckých úřadů radarové informace a záznam konverzace posádky s dispečery.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do pátrání po zříceném letadle EgyptAir se zapojilo americké námořnictvoVideo: AP

Airbus se zřítil minulý čtvrtek v egyptském vzdušném prostoru nedaleko řeckého ostrova Karpathos. Hledači se domnívají, že trup se skříňkami leží v hloubce až 3000 metrů. To je zhruba hraniční dosah jejich signálu. Experti oslovení Guardianem uvedli, že je proto třeba nasadit podvodní mikrofony (hydrofony), a to v hloubce až 2000 metrů, aby signál zachytily.

Související téma:

Baterie v nouzových vysílačích skříněk vydrží okolo 30 dnů. Pátrači jsou tedy zhruba ve čtvrtině svého času. Náměstek ředitele EgyptAir Ahmed Adel ale tvrdí, že pátrání bude případně pokračovat i poté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám