Hlavní obsah

Kimův generál žije, zprávy o popravě byly mylné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Bývalý náčelník generální štábu severokorejské armády Ri Jong-čil nebyl po svém odvolání z funkce popraven, jak o tom v loňském roce informovala jihokorejská rozvědka a média. Ri byl podle úterní zprávy na právě skončeném sjezdu vládnoucí Strany práce jmenován do několika vysokých funkcí.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Jihokorejská strana nejprve loni informovala, že se na veřejnosti delší čas neukázalo hned několik severokorejských pohlavárů. Náčelník generálního štábu Ri například chyběl u vítání atletů navrátivších se z Asijských her. Jihokorejská strana upozorňovala, že to je zvláštní vzhledem k tomu, že sportovci jsou většinou armádní příslušníci.

Později Jihokorejci informovali, že Ri nebyl přítomen na dvou vrcholných schůzkách a skončil kvůli údajné korupci na popravišti. Severokorejská agentura KCNA pouze v únoru nepřímo potvrdila, že Ri už nestojí v čele generálního štábu. Od té doby o něm nebyly zprávy.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Až nyní padlo jeho jméno v souvislosti s jeho jmenováním do hned tří vysokých funkcí. Ri se podle hlášení KCNA stal členem klíčových úřadů v čele země – zasedl v ústředním výboru strany, stal se náhradníkem v jeho politbyru a neposlední řadě je členem mocné ústřední armádní komise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám