Hlavní obsah

V KLDR začal sjezd Korejské strany práce

– Pchjongjang • Aktualizováno

V Pchjongjangu začal v pátek sedmý sjezd vládnoucí Korejské strany práce, který je první po 36 letech. Předpokládá se, že mladý vůdce země Kim Čong-un této příležitosti využije k upevnění moci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sjezd Korejské strany práceVideo: Reuters

 
Článek

Program sjezdu není známý. Experti budou sledovat především případné odvolání některých vysokých činitelů, možné změny vládní politiky a komentáře týkající se jaderných zbraní a balistických raket.

Objevily se spekulace, že by Severní Korea mohla u příležitosti sjezdu uskutečnit další jaderný nebo raketový test, satelitní snímky to však zatím nepotvrzují.

Někteří analytici se domnívají, že by Kim Čong-un mohl na sjezdu oznámit zásadní reformy severokorejské ekonomiky a uznat, že jeho země musí v tomto směru následovat Čínu. Mohl by se dokonce odklonit od dosavadní politiky, která staví na první místo armádu, a více se soustředit na občany.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Korejka míjí výzdobu ke sjezdu strany práce

Korejská vládnoucí strana, která loni oslavila 70. výročí založení, uspořádala svůj zatím poslední sjezd v roce 1980, kdy ještě Kim Čong-un nebyl na světě. Severokorejský vůdce a zakladatel KLDR Kim Ir-sen tehdy svolal stranu proto, aby si nechal oficiálně potvrdit jako příštího vůdce svého syna Kim Čong-ila. Jeho nástupcem se pak stal nynější prezident Kim Čong-un.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un

Foto: Profimedia.cz

Agenti působili v USA za vlády Kim Čong-ila

Reklama

Výběr článků

Načítám