Hlavní obsah

V pákistánském Péšávaru se přemnožili potkani, zabili prý už osm dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péšávar

Pákistánský Péšávar netrápí jen opakované teroristické útoky muslimských fundamentalistů z Tálibánu, ale také přemnožení potkanů, kteří se v noci valí ze stok a vnikají do domů. Podle obyvatel jsou extrémně velcí. Mezi místními se navíc šíří spiklenecké teorie o tom, kdo za přemnožení zvířat může, uvedl list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Potkani ulovení v Péšávaru

Článek

Během posledního roku podle péšávarského starosty Muhammada Ásima zabili potkani osm dětí. V noci pronikají nejen do domů a chatrných příbytků, ale také do nemocnic a škol.

Podle Ásima jedno dítě nedávno vykrvácelo poté, co ho potkan pokousal v obličeji. A tříměsíční miminko údajně zemřelo poté, co mu potkan ukousl kus ucha.

Někteří péšávarští oficiální činitelé jsou ovšem k těmto zprávám skeptičtí a poukazují na to, že jen málokteré ze zmiňovaných úmrtí potvrdil lékař či patolog. A obviňují sdělovací prostředky, že tyto fámy nafukují a zhoršují tak existující krizi.

Konspirační teorie

Ale 33letý Núr Kádir nemá nejmenší pochyby, že se z potkanů v Péšávaru stávají zabijáci. Kádir spal 22. března ve svém domě, který stojí nedaleko odpadní strouhy továrny na mouku, když začalo plakat jeho osmiměsíční dítě. „Jeho křik mě probudil, a já uviděl, že je s ním v posteli krysa,” řekl Kádir.

„Já ji zabil, ale synek měl na obličeji krev a stopy po zubech.” Jeho dítě přežilo, ale pod okem má stále viditelné poranění, jako by ho poškrábaly zuby ostré jako žiletka. Kádir teď zůstává celé noci vzhůru ze strachu, že se hlodavci vrátí. „Zarazil jsem do dveří sandál, ale ráno byl z poloviny sežraný,” dodal.

Minulý týden pod tlakem zákonodárců i obyvatel vyhlásil starosta Muhammad Ásim třífázovou strategii, která k potkanům přistupuje stejným způsobem, jakým město bojuje proti úkrytům ozbrojenců. V zájmu vítězství v této bitvě vytvořil Ásim nový tým 30 městských dělníků, kteří budou noc co noc po městě rozmisťovat jed na krysy. Jed zdarma si může také vyzvednout kdokoli z místních obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec technických služeb v Péšávaru odnáší pytel s mrtvými potkany v rámci aktuální kampaně boje proti hlodavcům.

Péšávar také vypsal odměnu - za každého zabitého hlodavce slíbil vyplatit 25 rupií (necelých šest korun). „Lidé mají strach,” uvedl starosta. „Nejsou to normální potkani. Sežerou vám jídlo. Sežerou vám šaty. A sežerou vám dokumenty.”

Podle obyvatel to nejsou obyčejní potkani. „Jsou velcí skoro jako kočka a mají dva ostré zuby vepředu,” líčí osmatřicetiletý Muhammad Humajún a natahuje ruku, aby ukázal délku potkana od lokte po špičku prstů. Podle místních obyvatel nepocházejí z města.

Někteří říkají, že tento problém začal po sérii povodní v roce 2010 až 2012, které potkany vyplavily z jejich hnízd v horách nedaleko pákistánsko-afghánské hranice.

Foto: Profimedia.cz

Ulice v chudinských čtvrtích pákistánských měst, jako je tato v Karáčí, jsou rájem potkanů.

Jedna z teorií říká, že tyto obrovské hlodavce přivezli do Péšávaru nevědomky v zavazadlech uprchlíci před vládní vojenskou ofenzívou v pákistánském kmenovém pásu, kde - jak praví pověsti - přežívají obří krysy po celá staletí.

Objevila se i obvinění, že potkani byli geneticky upraveni a úmyslně vypuštěni nejmenovanou cizí mocností, aby terorizovali muslimy. Někteří věří, že tito potkani byli odchováni na amerických vojenských základnách v Afghánistánu a dovezeni do Péšávaru nákladními automobily odvážejícími z Afghánistánu po skončení mise koaliční vybavení.

V průběhu dějin se opakovaně objevovaly příběhy o obřích potkanech či krysách, jen aby je následně vědci vyvrátili. Může ale jít o záměnu s krysou, které jsou v oblasti také běžné. Zatímco krysa má tělo dlouhé 16 až 23 centimetry, a váží nanejvýš čtvrt kila, potkan má tělo dlouhé 16 až 27 cm a vážit může až půl kilogramu.

Ovšem příčiny přemnožení potkanů v Péšávaru se zdají být zjevné. Víc než milión lidí žije natěsnaný ve špatně postavených domech v jednom z nejstarších měst jižní Asie. Nezakryté odpadní strouhy vytékají přímo na ulice nebo do vodních toků.

Odpadky se bezstarostně vyhazují na chodníky nebo prázdné parcely. Řezníci porážejí krávy a kozy v otevřených výkladních skříních obchodů. A uprostřed hustě zalidněných čtvrtí fungují kuřecí či mléčné farmy. Vypadá to jako snaha vytvořit potkaní ráj, a přesto místní obyvatelé řeší záhadu, proč je nyní terorizuje jeden z nejvytrvalejších nepřátel lidstva.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Péšávaru demonstrují proti špatné sanitaci města

Akce hrozí neúspěchem

Ovšem stejně jako v případě zadrhávající se pákistánské války proti lidským teroristům i v případě boje proti hlodavcům se objevují první známky toho, že navzdory proklamacím akce nepřinese očekávaný výsledek.

Vyšlo najevo, že městský tým, který má noc co noc rozsypávat jed, se rozhodl nikam nejít, protože „to vypadalo na déšť”. A městští úředníci museli dočasně pozastavit vyplácení odměn za zabité hlodavce, protože jim došla hotovost.

Obyvatelé sice demonstrovali proti nedostatečné  sanitaci a špatné kanalizaci, ale zatím není jasné, jestli se v tomto směru něco změní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám