Hlavní obsah

KLDR otestovala nové raketové motory, hrozba roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Pchjongjnag

Severní Korea oznámila, že úspěšně otestovala raketový motor na tuhá paliva. Čtvrteční zprávu severokorejské tiskové agentury KCNA převzala syrská státní tisková agentura SANA a citovala ji také agentura AP.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se usmívá po testu raketového motoru na tuhá paliva.

Článek

Podle KCNA testu přihlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un, který uvedl, že „úspěšný test pomohl zvýšit sílu balistických raket schopných bez slitování zasáhnout nepřátelské síly”.

Že oznámení přichází ze Sýrie, není nijak překvapivé. Damašek využíval balistické rakety Scud s modernizacemi provedenými v KLDR. Severokorejci zřejmě také pomáhali Asadovu režimu budovat jaderné středisko, které při náletu v roce 2007  zničil Izrael. [celá zpráva]

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un návštěvě strojírenského podniku Rjongsong, kterou podnikl 11. února.

Severokorejské balistické rakety dosud využívají kapalná paliva (KPH), která mají řadu nevýhod. Nosič musí mít dvě nádrže, jednu na palivo a druhou na okysličovalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR v únoru úspěšně vypustila raketu dlouhého doletu s družicíVideo: Reuters

Většinou jde o látky vysoce jedovaté, korozivní a nestabilní, což je případ nesymetrického dimetylhydrazinu a dýmavé kyseliny dusičné, které se používají ve většině severokorejských nosičů, ať už je to Rodong, Nodong, nebo kosmická Unha.

Scudy používaly jako palivo kerosin a jako okysličovadlo opět dýmavou kyselinu dusičnou, což je směs 83 procent kyseliny dusičné s 13 procenty kysličníku dusičitého a dalšími látkami snižujícími korozivní účinky.

Tuhá paliva (TPH) jsou stálá, snadno se skladují. V nosiči jsou trvale, takže je kdykoli připraven k použití. Odpálení proto nepředchází složitá příprava, která se obtížně utajuje. TPH mají sice o něco nižší účinnost, ale jsou levnější. Využívají je i americké nosiče Minuteman i ruské Topoly.

Foto: Reuters

Start severokorejské kosmické rakety

KLDR v posledních letech dosáhla značného pokroku při vývoji a zavádění zbraní hromadného ničení. Letos na jaře provedla už čtvrtý jaderný výbuch, údajně se mělo jednat o vodíkovou pumu, i když to někteří experti zpochybňují. [celá zpráva]

Také letos vypustila další umělou družici, přičemž nosič Unha, jehož první stupeň používá motory z balistické rakety Nodong. [celá zpráva]

Oznámila také, že dosáhla úspěchu při miniaturizaci jaderných náloží. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

To vše by znamenalo, že severokorejské jaderné zbraně jsou nebezpečnější než dříve, i když dosud zřejmě KLDR nezvládla problém návratu hlavice balistické rakety do atmosféry, takže zatím nemá reálně použitelnou mezikontinentální balistickou střelu, která by mohla ohrozit Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám