Hlavní obsah

Americké drony zaútočily na Aš-Šabáb, zabily 150 bojovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Na 150 bojovníků somálského islamistického hnutí Aš-Šabáb zemřelo při nedělním nočním úderu amerických bezpilotních letounů na tábor radikálů. Uvedl to v pondělí podle agentury Reuters mluvčí Pentagonu Jeff Davies.

Foto: General Atomics

Vyzbrojený MQ-1 Predator verze Gray Eagle

Článek

„Byl to úspěšný úder,” řekl Davis k útoku na tábor vzdálený asi 190 kilometrů severně od somálské metropole Mogadiša. Informace tajných služeb podle něj naznačovaly, že se Aš-Šabáb chystal spáchat rozsáhlý teroristický útok, jehož terčem se mohly stát jednotky Africké unie a Spojených států, které pomáhají somálské vládě.

Představitelé amerického ministerstva obrany uvedli pro televizi NBC, že bezpilotní letouny shodily bomby a odpálily rakety Hellfire na velké shromáždění radikálů, kteří se zřejmě účastnili nějaké slavnosti. Bombardování a palba raket měly údajně zničující následky.

Zatím není jasné, zda při útoku zahynul nějaký vysoký představitel somálského hnutí, které se hlásí k Al-Káidě a od loňského léta se soustřeďuje na útoky proti základnám sil Africké unie na misi AMISOM.

Reklama

Výběr článků

Načítám