Hlavní obsah

Rwanda začne okamžitě vyhošťovat 70 000 uprchlíků z Burundi

Kigali

Rwanda v pátek oznámila, že začne okamžitě vyhošťovat do sousedních zemí uprchlíky z Burundi, kde je už rok napjatá situace provázená pokusy o puč. Rwanda se rozhodla k tomuto kroku poté, co byla obviněna, že cvičí běžence, aby bojovali proti burundské vládě, uvedla v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Uprchlíci z Burundi ve Rwandě

Článek

Plán na přesídlení 70 000 uprchlíků z Rwandy do sousedních států se začne realizovat okamžitě. Není ale jasné, do jakých zemí by mohli být přemístěni. OSN zatím rwandské rozhodnutí nekomentovala.

„Dlouhodobá přítomnost uprchlíků tak blízko zemi jejich původu vytváří riziko pro všechny zúčastněné,“ uvedla rwandská vláda v prohlášení. „Rostoucí riziko pro naši bezpečnost z burundské slepé uličky a nepochopení našich zahraničních vztahů, je neakceptovatelné,“ uvedl ministr zahraničí Rwandy Louise Mushikawabo.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ještě před dvěma dny přitom říkal: „Nevykopneme burundské utečence, kteří utíkají ze své země, protože nejsou kamarádi s vládou.“

Foto: Profimedia.cz

Uprchlický tábor pro Burunďany ve Rwandě podporovaný OSN

O vměšování Rwandy do politiky sousední země se ale zmiňovali i dva vysocí diplomaté vypovídající před výborem amerického Senátu pro zahraniční vztahy.

Americký vyslanec pro oblast Velkých jezer Thomas Perriello řekl, že získané zprávy naznačují, že Burunďané včetně dětí byli rekrutování v uprchlických táborech ve Rwandě, aby se podíleli na útocích proti vládě. Tvrdila to i zpráva OSN s tím, že k rekrutování docházelo už v květnu a červnu a následný vojenský výcvik trval dva měsíce.

Rwanda tato obvinění odmítla.

V Burundi panuje od loňského jara napětí provázené násilím, které si vyžádalo na 400 životů. Ze země uteklo 240 000 lidí.

Nepokoje propukly, když prezident Pierre Nkurunzita našel kličku, jak by mohl být zvolen potřetí, což pobouřilo jeho odpůrce. [celá zpráva]

Pro Rwandu je situace v Burundi obzvlášť citlivá, protože v zemi také žijí kmeny Hutů a Tutsiů, jako ve Rwandě, kde Hutuové během genocidy vyvražďovali Tutsie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám