Hlavní obsah

Vietnam bude po sjezdu komunistů pokračovat v mírných reformách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj

Vládnoucí vietnamská komunistická strana zakončila svůj sjezd, na němž nejdůležitější politickou funkci v zemi obhájil její konzervativní vůdce Nguyen Phu Trong. Jasno je rovněž ve funkcích premiéra a prezidenta, kteří jsou v hierarchii až za šéfem strany. Výsledek kongresu, patrně upevní orientaci země směrem k Číně a předznamená pokračování reforem.

Foto: Hoang Dinh Nam, Reuters

Nguyen Phu Trong na sjezdu komunistické partaje.

Článek

"Pokud mám být úplně upřímný, nečekal jsem, že budu navržen a zvolen," pronesl na tiskové konferenci po skončení sjezdu staronový generální tajemník ústředního výboru strany, který ve volbě získal téměř sto procent hlasů.

"Jsem tím velmi překvapen, protože jsem dost starý. Jsem nejstarším členem vietnamského vedení. Sám jsem žádal o odchod do důchodu, ale odpovědnost, kterou mi svěřila strana, jsem musel přijmout," dodal 71letý Trong.

Na dotaz, zda Vietnam čekají demokratické změny, odpověděl, že pro zemi bude nadále určující vláda jedné strany vedené kolektivním politbyrem. Sjezd zvolil na příštích pět let jeho 19 členů. Je mezi nimi i dosavadní vicepremiér Nguyen Xuan Phuc, který by se podle AP měl stát novým premiérem.

Členem řídícího výboru se stal rovněž dosavadní ministr veřejné bezpečnosti Tran Dai Quang. Ten se podle nejmenovaných představitelů strany stane novým prezidentem, který je třetí nejvýznamnější figurou ve vedení země.

Očekává se, že po sjezdu se v politickém směřování země změní jen pramálo. Trong bude podle pozorovatelů pokračovat v hospodářských reformách, které zahájil premiér Ngueyn Tan Dung, jenž sice měl ambice jej ve vedení strany vystřídat, v průběhu sjezdu se jich však vzdal.

Navzdory tomu, že je Trong označován za pročínského politika, se kvůli obavám z hněvu veřejnosti patrně nebude Pekingu bezvýhradně podřizovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám