Hlavní obsah

Islámský stát upevňuje moc v Libyi, veřejně popravoval kvůli akupunktuře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Misuráta

Islámský stát sice ztrácí území v Iráku, ale v Libyi je na postupu. Ovládl Syrtu a útočí na Misurátu. Na území pod svou kontrolou uplatňuje podobný teror jako v Iráku a Sýrii. Dva muže sťal za čarodějnictví, nejméně jeden z nich byl přitom jen léčitelem.

Foto: Reuters

Budova policie ve Zlitánu po atentátu IS

Článek

Dvojice byla oblečena do oranžových vězeňských mundúrů a sťal je muž více než metrovou tureckou šavlí před davem mužů a chlapců, kteří se tlačili, aby co nejlépe viděli.

Uprchlík ze Syrty Haadží Muhammad měsíc staré video s jejich zabitím okomentoval pro list The Daily Telegraph. „Znal jsem toho muže osobně,“ řekl a ukázal na záběr staršího popraveného.“ Nebyl to čaroděj, bylo jen alternativní léčitel, který se věnoval homeopatii a akupunktuře. Byl obviněn neprávem.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Syrta, kde se narodil libyjský diktátor Muammar Kaddáfí, se stala novým opěrným bodem radikálů z Islámského státu. Z města uteklo do nedaleké Misuráty na 5000 lidí. Ani tam však nejsou v bezpečí. Útočí na ně bojovníci Islámského státu, kterých je v Syrtě nyní na 3000, i když původně jich tam bylo jen několik desítek.

Foto: Reuters

Hořící zásobník ropy u Sidru

Milice, které kdysi tak hrdinně vzdorovaly tlaku vládních sil Muammara Kaddáfího, mají problémy zastavit další postup Islámského státu, protože v bojích jsou ohroženi civilisté ve městě.

„Boje s Kaddáfího muži byly hodně tvrdé, ale lidé z IS jsou ještě krutější,“ říká Muhammadův synovec Usáma, který nedávno pohřbíval pět spolubojovníků včetně Muhammadova syna. „Nikdy jsme nic takového neviděli,“ dodává.

Spolu se svým strýcem se podíleli na vyslání zvědů do Syrty. Dva už byli zajati a zabiti, tři další jsou nezvěstní. Mohli by ale napomoci tomu, aby nad městem opět zavlála revoluční bílo-zeleno-červená vlajka. „Lidé z IS chtějí ukazovat jen svou černou. Rozmístili speciální odpadkové koše, kam se můžou zahazovat libyjské vlajky,“ dodal Usáma.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rozložení sil v Libyi na počátku letošního roku.

V Libyi už působí zahraniční vojáci, zejména italští, kteří pomáhají s výcvikem místních milic. Problémem je, že na rozdíl od Iráku je země rozdělená. I když se dvě vlády domluvily na ustavení nové jednotné, třenice přetrvávají. [celá zpráva]

Chybí i regulérní armáda; tripolskou vládu podporují jen milice, zbytek ozbrojených sil je na straně tobrúcké vlády společně s jednotkami bývalého  generála Kaddáfího Chalífy Haftára.

Bojovníci Islámského státu bojují také na opačné straně svého území, útočí na Sidr a Ras Lanúf, kde zapálili ropné terminály. Z přístavů se sice už ropa nevyváží, ale pořád je klíčová pro libyjskou infrastrukturu. Zásobníky však po útocích IS z 6. ledna dál hoří. [celá zpráva]

O den později podnikl IS sebevražedný atentát na policejní rekruty ve městě Zlitán na západě země, kde zahynulo přes padesát lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám