Hlavní obsah

Airbus Malaysia Airlines letěl špatným směrem

Auckland

Úřady na Novém Zélandu zjišťují, proč letadlo společnosti Malaysia Airlines směřující na Štědrý den z Aucklandu do Kuala Lumpuru letělo jiným směrem než obyčejně. Dispečeři vyslali Airbus A330 jihozápadním směrem, i když měl letět na severozápad. Na chybu upozornil pilot.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A330 společnosti Malaysia Airlines

Článek

Trasa letu MH132 se obyčejně z Aucklandu ubírá severozápadně. Tentokrát ale letadlo po vzlétnutí zamířilo jižním směrem. Ačkoliv pilot na chybu dispečery upozornil už po osmi minutách, směroval airbus jižně téměř hodinu, než se stočil severněji a zamířil na australskou pevninu.

Letový provoz nad Novým Zélandem zajišťuje společnost Airways. Ta nechtěla příčiny odchylky z trasy komentovat. „Máme bezpečnostní skupinu, která to vyšetří,“ uvedl mluvčí pro list New Zealand Herald.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Letadlo bylo vysláno jinam.

Společnost Malaysia Airlines přišla v roce 2014 o dvě svá letadla. Nejprve v březnu z neznámých důvodů zmizel její Boeing 777 převážející do Pekingu 239 lidí a následně byl nad východní Ukrajinou sestřelen raketou Buk stejný typ letadla s 298 lidmi na palubě.

Aerolinie se v důsledku těchto incidentů ocitly v těžkých ztrátách a byly nuceny propustit tisíce zaměstnanců, aby zabránily bankrotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám