Hlavní obsah

Hřbitov bezejmenných. Cesta do Evropy skončila pro stovky migrantů na předměstí Tripolisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Hroby stovek migrantů, kteří zemřeli cestou do Evropy, lemují okraji libyjského hlavního města Tripolisu. Mnohé nenesou ani jméno zesnulého, jen datum, které pozůstalým dává naději, že s pomocí Červeného půlměsíce příbuzného najdou a jeho ostatky převezou k pohřbení do jeho rodiště.

Foto: ČTK/AP

Těla dvou migrantů, kteří utonuli ve Středozemním moři nedaleko Tripolisu.

Článek

„Můj bratr zemřel společně se 127 dalšími lidmi třetího dne Svátku oběti,“ řekl agentuře AFP 29letý Tunisan Imád bin Sálim, který věří, že jeho o šest let staršího bratra Kabila pohřbili po zářijovém utonutí desítek běženců ve Středozemním moři právě zde, na „hřbitově bezejmenných“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Imád říká, že chtěl v Libyi zůstat tři dny, nanejvýš týden, aby zařídil převoz ostatků bratra do Tuniska. Teď už je ale v zemi déle než měsíc. Na jeho taxikářském výdělku přitom doma závisí osm členů jeho rodiny.

Mladý Tunisan si v pátrání po bratrovi stěžuje na chybějící dokumentaci, byrokracii a šlendrián. „Na každém rohu narážím na překážky,“ uvedl.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Těla sice před pohřbením zdokumentují forenzní lékaři, ale v Kabilově případu zapomněli do záznamů připsat, že měl na těle tetování, takže to trvalo několik týdnů, než se podařilo ověřit totožnost zesnulého.

Hroby označené často jen datem značícím den, kdy bylo tělo utonulého vyloveno z moře, anebo ho vlny zanesly na břeh, jsou porůznu roztroušené v okolí hřbitova Bir el-Osta Milad. Některé tu vyhloubili už v roce 2012.

Červený půlměsíc nemá k dispozici přesná čísla, odhaduje však, že je zde pochováno několik set mužů, žen a dětí. A v rohu hřbitova už je připravených 300 nových hrobů pro další.

Reklama

Související články

Islamisty láká libyjská ropa

Radikálové hlásící se k hnutí Islámský stát se v Libyi snaží rozšířit kontrolované území a chtějí se zmocnit ropných polí, prohlásil francouzský ministr obrany...

Dohoda o ukončení krize v Libyi padla

Předsedové dvou libyjských parlamentů ve středu na Maltě odmítli mírovou dohodu zprostředkovanou OSN. Dohoda měla odstranit patovou politickou situaci v zemi,...

Výběr článků

Načítám