Hlavní obsah

Tálibán obklíčil strategické město na jihu Afghánistánu, vláda ho zásobuje ze vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Vojenské posily dorazily k městu Sangin na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand, které obklíčil Tálibán, řekl ve středu BBC guvernér Džan Rasúljar. Podle něj také vojenská letadla shodila zásoby vojákům, kteří drží pozice přímo ve městě.

Foto: Abdul Khaliq, ČTK/AP

Afghánské vládní síly hlídkují v okresu Nad Alí západně od hlavního města provincie Hílmand Laškar Gahu.

Článek

Guvernér řekl, že vojáci „nyní bojují s Tálibánem“. Vzbouřenci uvedli, že obklíčení města ale trvá a „vláda brzo oznámí svou porážku“.

Aktuální situace ve městě není známa, v úterý se pokoušely vládní síly udržet budovu policie. Guvernér popřel, že by ji kontrolovali tálibové, jak sami tvrdí.

Boj o město je součástí rozsáhlejší bitvy o kontrolu nad celou provincií. Dvě třetiny z ní už kontrolují tálibové.

Podle korespondenta BBC by pád města byl velkou ranou pro vládu, protože město bylo dlouho baštou Tálibánu, než ho dobyly mezinárodní síly ISAF a proměnily ve vlastní opěrný bod.

Město má velký strategický význam, protože leží v údolí řeky, kudy vede cesta pašeráků opia. V jeho okolí se pěstuje mák. Navíc leží severně od hlavního města provincie Hílmand Laškar Gah, které by se mohlo ocitnout v kleštích, a hrozil by mu pád.

Do oblasti byly proto tento týden vyslány tři americké jednotky speciálních sil a jedna britská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám