Hlavní obsah

Pistorius může na kauci zůstat v domácím vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Jihoafrický soud v Pretorii v úterý schválil kauci pro invalidního atleta Oscara Pistoria. Na jejím základě může po zaplacení 10 000 randů (17 000 korun) zůstat v domácím vězení, než bude vynesena výše trestu za vraždu jeho přítelkyně Reevy Steenkampové.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius poté, co mu soud v Pretorii umožnil kauci.

Článek

Pistorius byl původně odsouzen za zabití Steenkampové na pět let. Minulý týden ale soudci překvalifikovali čin, za který byl odsouzen, na vraždu, což znamená minimálně patnáct let za mřížemi.

Pistorius může až do vynesení rozsudku zůstat v domácím vězení v domě svého strýce. Musí mít elektronický náramek a ven smí už jen mezi sedmou ráno a polednem. Od domu se nesmí vzdálit na více než 20 km.

Foto: Sidney Seshibedi, Reuters

Oscar Pistorius (vlevo) odjíždí od soudu v Pretorii.

Nízká suma byla stanovena proto, že Pistorius nemá nyní žádný příjem. Navíc nehrozí, že by ze země mínil zmizet. Svůj pas musel odevzdat.

Další stání v případu se má konat 18. dubna.

Bývalý atlet také míní u Ústavního soudu napadnout překvalifikování činu, které přijal minulý týden nejvyšší odvolací soud v Bloemfonteinu. Musí tak učinit do dvou týdnů. [celá zpráva]

Podle právního experta CNN s tím může uspět, protože Pistorius byl už za čin odsouzen. V každém případě bude rozhodování ústavního soudu trvat měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám