Hlavní obsah

Křesťané a muslimové jsou bratři, prohlásil papež v mešitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangui
Aktualizováno

Papež František během návštěvy Středoafrické republiky, kde od roku 2013 zuří občanská válka mezi většinovými křesťany a menšinovými muslimy, navštívil ústřední mešitu v metropoli Bangui. Křesťany a muslimy nazval bratry a vyzval je k usmíření.

BEZ KOMENTÁŘE: Papež během návštěvy Středoafrické republiky zavítal do ústřední mešity v BanguiVideo: AP

 
Článek

„Křesťané a muslimové jsou bratři a sestry – a podle toho se musíme chovat,“ prohlásil František a své poselství následně zveřejnil i na Twitteru.

Papežova výzva k usmíření

Foto: ČTK/AP

Papež František žehná dítěti v nemocnici ve Středoafrické republice

Hlava katolické církve pozdravila pět imámů, kteří ho doprovodili k pódiu v objektu mešity, kde proběhl krátký obřad. Podle očitých svědků nebylo mezi přítomnými cítit žádné napětí.

Muslimská svatyně Koudoukou leží ve čtvrti, která je z bezpečnostního hlediska považována za rizikovou, uvedla agentura AFP.

Papež už v neděli navštívil v Bangui místní katedrálu a dětskou nemocnici.

Foto: Siegfried Modola, Reuters

Obyvatelé Středoafrické republiky zdraví papeže při jeho cestě do katedrály-

František bude před odletem do Evropy ještě sloužit mši na stadiónu v Bangui, kde jsou očekávány desetitisíce lidí. Do metropole Středoafrické republiky přijeli za papežem obyvatelé nejen z různých částí této země, ale i z Konga a z Kamerunu.

Foto: Jerome Delay, ČTK/AP

Ústřední mešita v Bangui.

Ve městě, kde František končí v pondělí svou první cestu po Africe, zajišťovaly bezpečnost hlavy katolické církve tisícovky příslušníků místní policie i mírových sil OSN a francouzské armády. Papež byl v zemi vítán s nadšením a komentáře již označují jeho návštěvu za velký úspěch.

Na mši přišli i muslimové

František před odletem do Evropy ještě sloužil mši na zaplněném stadiónu v Bangui s kapacitou pro 30 tisíc lidí. Podél cesty ho zdravily tisíce lidí.

Těsně před papežovým příjezdem na stadión se před sportovním areálem podle AFP odehrálo něco pro místní poměry velmi nezvyklého. Přijely sem dvě menší dodávky plné muslimů, kteří měli na tričkách portrét Františka a šli na jeho mši.

Zpravidla se přitom do této části města žádný muslim neodvažuje. Katoličtí věřící muslimy podle AFP vítali potleskem a zvoláním, že „nenávist skončila”.

Podobně, jako na mši v místní katedrále při nedělním zahájení návštěvy, vyzval papež i tentokrát obyvatele, aby se bránili strachu z druhých a aby překonali vojensko-politickou a morální krizi.

Foto: ČTK/AP

Papež František na návštěvě dětské nemocnici v Bangui

Papež se rozhodl absolvovat celý plánovaný program ve Středoafrické republice, přestože mu francouzské tajné služby doporučily, aby do této bývalé francouzské kolonie vůbec nejezdil.

V rámci své africké cesty, kterou završil návštěvu všech kontinentů, František před Středoafrickou republikou zavítal do Keni a Ugandy.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež odsoudil teror ve jménu boha

Papež František ve čtvrtek v keňském Nairobi důrazně odsoudil radikalizaci mladých lidí, z nichž se stávají extremisté páchající neospravedlnitelné barbarské...

Papež uctil v Ugandě mučedníky

Papež František uctil v sobotu v Ugandě památku křesťanských mučedníků, kteří se nechali v devatenáctém století raději upálit, než aby se vzdali své víry....

Výběr článků

Načítám