Hlavní obsah

Mrtvé slony v národním parku v Zimbabwe nejspíš otrávili pytláci kyanidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Harare

Příčinou smrti 22 slonů, jejichž ostatky v pondělí našli strážci zimbabwského národního parku Hwange, je nejspíš otrava kyanidem. S odvoláním na správu rezervace o tom informovala agentura AFP. Jen za poslední měsíc tak pytláci v této jihoafrické zemi otrávili už přinejmenším 62 těchto tlustokožců.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Slonovina je mimořádně ceněná

Článek

"Počet úmrtí slonů na otravu kyanidem je alarmující," uvedla zástupkyně parku. Jed nastražený pytláky navíc často pozřou i jiná zvířata.

"Nadále tlačíme na úřady, aby udělovaly lidem za držení kyanidu pokuty v takové výši, která by je odradila," uvedla mluvčí parku Caroline Washayová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Strážci našli těla slonů v západní části rezervace Hwange. Zajistit se jim na místě podařilo 35 klů. Pytláci si tak podle všeho odnesli pouze tři kly. Mezi mrtvými slony jsou i mláďata, kterým dlouhé kly žádané na černém trhu ještě nenarostly.

Kromě zpřísnění postihů by chtěl park proti trávení slonů bojovat rovněž speciálně vycvičenými psy z Jihoafrické republiky a nasazením bezpilotních letounů.

Letos už pytláci otrávili 300 slonů

Před méně než dvěma týdny otrávili pytláci nedaleko hranic parku Hwange 26 slonů. Jed byl údajně napuštěný v pohozených pomerančích. Stejnou smrtí zahynulo za poslední čtyři týdny už přes 60 kusů těchto vzácných zvířat.

Během celého loňského roku otravě kyanidem podlehlo v Zimbabwe přes 300 slonů, většina v okolí vodních zdrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám