Hlavní obsah

Homosexualitu trestají v indonéské provincii Aceh bičováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banda Aceh

Tvrdé zákony proti homosexuálům platí od pátku v indonéské provincii Aceh. Navzdory protestům ochránců lidských práv tam vstoupil v platnost zákon, podle kterého se homosexualita trestá sto ranami bičem. Zákon platí i pro cizince, uvedla BBC.

Foto: Yt Haryono, Reuters

Kostel vypálený půlce října ve vesnici Suka Makmur v indonéské provincii Aceh

Článek

Stejně vysoký trest je za rouhačství. Kdo obviní druhého z rouhání, které se neprokáže, může být sám potrestán osmdesáti ranami bičem.

„Zákon je strážcem lidské důstojnosti. Chrání také acežské muslimy, aby se nedopustili nemorálních činů,“ řekl agentuře AFP provinční šéf, který má na starosti šaríu, Syahrizal Abbás.

Zákon byl přijat už v roce 2014, ale až nyní vstoupil v platnost.

Aceh je jedinou indonéskou provincií, kde platí právo šaría, v rámci dohody o ukončení povstání proti ústřední vládě smí přijímat vlastní zákony odlišné od celoindonéských.

V provincii v posledních týdnech narůstá napětí mezi muslimy a náboženskými minoritami včetně křesťanské. Kostely byly při nepokojích vypalovány nebo je nechávaly strhnout úřady se sdělením, že pro ně chybí potřebné povolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám