Hlavní obsah

Na Filipíny udeřil mohutný tajfun Koppu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Mocný tajfun Koppu dorazil v noci na neděli na Filipíny. Místní úřady preventivně nařídily tisícům lidí na pobřeží evakuaci a zrušily řadu vnitrostátních letů. Bouři doprovází vítr, který v poryvech dosahuje až 210 kilometrů v hodině, a silné lijáky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Filipíny udeřil tajfun KoppuVideo: Reuters

 
Článek

"Vojáci s megafony obcházeli pobřežní vesnice a vyzývali lidi, aby uprchli do bezpečí," řekl agentuře Reuters telefonicky Vir Malabanan z města Santiago v provincii Isabela. "Už několik hodin tu řádí husté lijáky a mohutný vichr. V provincii nefunguje elektřina, takže ohledně nových zpráv spoléháme na rozhlas," dodal.

Vichr na mnoha místech porážel stromy a sloupy elektrického vedení a způsobil přerušení dodávek elektřiny a telefonického spojení.

Z domovů odešlo už 15.000 lidí a úřady očekávají, že k nim přibudou ještě další. Bouře, jejíž název znamená v japonštině "hrnek", dorazila na pevninu v oblasti města Casiguran na největším filipínském ostrově Luzon, kde se nachází i metropole Manila a kde žije polovina ze 100 milionů Filipínců.

Tajfun je nebezpečný tím, že se pohybuje velmi pomalu, takže pravděpodobně setrvá nad filipínským územím několik dní.

Meteorologové předpokládají, že přívalové deště potrvají tři dny a vyvolají četné záplavy a sesuvy půdy. Kvůli sesuvům bahna již bylo uzavřeno několik silnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám