Hlavní obsah

Na Krejčířův útěk z jihoafrického vězení bylo připraveno přes 400 miliónů korun

Na útek Radovana Krejčíře z vazby v Jihoafrické republice bylo připraveno 246 miliónů randů (přes 434 miliónů korun). V neděli to uvedl list The Sunday Independent. Dílčí část, v přepočtu 2,6 miliónu korun, měla dostat trojice podplacených strážných, další peníze měly pokrýt například zajištění helikoptéry a útěk ze země.

Foto: ČTK/AP

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Článek

"Část peněz byla vyplacena lidem, kteří byli do plánu na jeho zmizení z vězení zapojeni, a to včetně policistů, a k zaplacení přistávacích poplatků za pronajaté letadlo, se kterým měl odletět ze země," napsal list na svém webu.

Podle jeho zdrojů tři členové vězeňské ostrahy již byli identifikováni, takže je možné brzy očekávat jejich zadržení. Policie prozatím nepotvrdila, že Krejčířovi opravdu pomáhali tři strážní.

Policie koncem září po razii v Krejčířově cele podle jihoafrických médií našla pistoli, náboje, elektrický paralyzér, pepřový sprej, nůž, deset mobilních telefonů a paměťový klíč USB. [celá zpráva]

Útěk byl údajně připravován na minulou neděli, o den dříve ale zasáhla policie. Tu upozornil soukromý vyšetřovatel Paul O ́Sullivan, jenž se Krejčířovými aktivitami dlouhodobě zabývá. [celá zpráva]

Krejčíř byl přesunut do podzemní cely

Krejčíř byl následně přemístěn do podzemní cely. Policejní mluvčí Solomon Makgale řekl, že při prohlídce byl nalezen i náčrt mapy vězeňské budovy.

Soud v Johannesburgu na konci srpna shledal Krejčíře vinným z pokusu o vraždu, z únosu a z pokusu o přechovávání narkotik. Výši trestu by si mohl vyslechnout 12. října. Kromě toho je podezřelý z četných dalších těžkých zločinů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám